Gertrúd, Patrik

Operagála Obrazcova születésnapjára

2014.10.29. 14:56

Programkereső

Nagyszabású operagálával köszöntötte 75. születésnapján Jelena Obrazcova híres orosz primadonnát a világhírű moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj.

Az énekesnő tiszteletére rendezett október 28-ai gálán olyan világsztárok adtak elő áriákat, mint Anna Netrebko orosz szoprán és Jose Cura argentin tenor. Obrazcova fekete ruhában énekelte el a grófnő szerepét Csajkovszkij A pikk dáma című operájából, amellyel az elmúlt években egyik legnagyobb sikerét aratta.

Jelena Obrazcova
Jelena Obrazcova

Oroszország legnagyobb állami színháza videóbejátszások révén emlékezett meg a legendás operadívának a világ számos színpadán énekelt szerepeiről. Plácido Domingo világhírű tenor videóüzenetben gratulált az operaénekesnő születésnapja alkalmából, és felidézte Obrazcovával közös fellépését a milánói Scalában a Franco Zeffirelli rendezte Parasztbecsületben 1982-ben. Az előadásból később a rendező operafilmet is készített.

A hivatalosan Operabál névre keresztelt ünnepi gála vendégei közül többen, például Netrebko is, most álltak először a Bolsoj színpadán. Jelena Obrazcova a szovjet korszakban aratta legnagyobb sikereit. Andrej Gromiko hajdani szovjet külügyminiszter egyszer azt mondta, hogy az operadíva többet tett a Szovjetunióért, mint a kommunista tábor összes nagykövete együttvéve - idézte fel a moszkvai gála házigazdája.

Obrazcova repertoárja közel negyven nagy orosz operát, valamint az európai klasszikus és a 20. századi operairodalom legnagyobb szerepeit tartalmazza. Az éneklés mellett rendezőként is bemutatkozott a Bolsojban. Jelenleg a tokiói Muszasino Zeneakadémián tanít, mesterkurzusokat tart Európában és Japánban. Obrazcovát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szeptemberben megrendezett I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrijébe is meghívták, de a felkérésnek betegség miatt végül nem tudott eleget tenni.