Fülöp, Evelin

Britten operája visszatér a színpadra

2014.11.07. 15:15

Programkereső

A Zeneakadémia kistermének közönsége előtt mutatta be november 5-én az Opera a Lukrécia meggyalázása című Britten-opera félig szcenírozott változatát.

A mű Britten születésének századik évfordulóján, 2013. november 22-én került színre az Opera történetében először, egyetlen alkalommal. Az idei évad ismét lehetőséget nyújtott arra, hogy Csányi János rendezésében, fiatal művészek szereplésével megismerje a darabot a közönség, a kamaraoperát a Zeneakadémia Solti György termében még két alkalommal, november 7-én és 9-én tekinthetik meg.

Lukrécia meggyalázása
Lukrécia meggyalázása

Lukrécia félig legendai, félig történelmi alak, akinek halála a Római Birodalom végét és a Római Köztársaság korának kezdetét jelentette. Története megihlette többek közt Geoffrey Chaucert, Botticellit, Shakespeare-t, Rembrandtot, Niccolò Machiavellit - és Benjamin Brittent. Kamaraoperájával a szerző a klasszikus tragédia útját követi; a hihetetlenül intim mű központjában a balsorsú nő áll, kinek hűségével férfiak hazardíroznak.

Az Opera produkciójának címszerepében Simon Krisztina, Collatinus, római hadvezér alakjában Cser Krisztián lép színpadra. Hámori Máté dirigens a bemutató után kiemelte: "A darabválasztás pontosan illeszkedik az Opera utóbbi három évének törekvéseibe, mely szerint a legszélesebb közönségréteget igyekszik kiszolgálni. Britten ritkaságának helye van a budapesti zenei palettán, ezért fontos tény, hogy helyet kapott az Opera repertoárján."