Sándor, Ede

Fidelio Klasszik: Lőrinczy, Petrányi, Székhelyi, Trill

2014.11.14. 07:58

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adását november 15-én lehet meghallgatni a Klasszik Rádió 92.1-en.

November 1-től új igazgatója van a Budapesti Operettszínháznak. Lőrinczy György személye nem ismeretlen a Nagymező utcai zenés színházban: tanácsadóként és a külföldi turnék szervezőjeként évtizedek óta dolgozik a társulattal. Az új vezető mediátor stílusú vezető kíván lenni, ugyanakkor szeretne még nagyobb költségvetési és szakmai megbecsülést szerezni a színháznak.

Lőrinczy György
Lőrinczy György

Tizenhat ország huszonhat alkotója elemzi a múlt század kulturális, politikai és gazdasági hozadékát, de arra is vállalkoznak, hogy a történelmi tapasztalatok levonását követően, a traumákat, a hősöket és áldozatokat is emlékezetükben tartva, új ösvényeket kínáljanak a 21. század embere számára. A Magyar Nemzeti Galéria harmadik emeleti kiállítóterében látható az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézeteinek Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködése keretében megvalósuló Fordulópontok című tárlat izgalmas barangolást kínál a bennünk élő 20. század útvesztőibe. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Székhelyi József
Székhelyi József

Fekete István kisregénye nyomán november 15-én mutatják be a Madách Színházban a Vuk című musicalt gyerekeknek. Az előadásban Dargay Attila, a nagysikerű rajzfilm rendezőjének eredeti rajzai is láthatóak. A darab zenéjét Szemenyei János szerezte, a rendező Hencz György. Az előadásban Karakot alakító Székhelyi Józsefet kérdeztük.

Törőcsik Mari, Trill Zsolt - A szarvassá változott fiú
Törőcsik Mari, Trill Zsolt - A szarvassá változott fiú

A Nemzeti Színházban november 18-án látható újra a Szarvassá változott fiú című előadás. A rendező, Vidnyánszky Attila a színház eszközeivel újraírta Juhász Ferenc versét, és az így létrejött, lírai jellegű színpadi kompozícióval fejezte ki a beregszászi társulat szuverén világértelmezését. A történetben egy megtört, fájdalmában megöregedett anya várja haza fiát a biztonságot nyújtó szülői házba. A fiú azonban nagy úton jár, a titkok kapuján szeretne áthatolni, mert odaát létezésének értelmét, igazságát sejti. Anyja hiába csábítja a régi emlékekkel, a jól ismert illatokkal, ízekkel, táncokkal, mesékkel, a halott apa megidézésével - a fiú nem térhet haza. Az önmagáról való tudást áhítja, ám ez csak úgy lehetséges, ha önnön arcát felejti, ha „szarvassá változik". A 2012-ben bemutatott előadásban az anyát Törőcsik Mari alakítja, míg a fiút Trill Zsolt játssza, akivel a produkció hátteréről beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.