Zita, Mariann

Nagy bajba kerülhet a Scala

2014.11.17. 09:37

Programkereső

Alexander Pereira, a Scala új intendánsa szerint az olasz államnak és nagyvállalatoknak kötelességük támogatni a milánói operaházat, amelynek működését a pénzhiány miatt sztrájkok bénítják.

Az osztrák kulturális menedzser sajtótájékoztatón mondta el, hogy mindenekelőtt Olaszországnak kell fenntartania a milánói operát, amelynek neve a második legismertebb és legerősebb olasz márkanév a világon a Ferrari mögött. Magánszponzorok támogatására is számít, elsősorban az Egyesült Államokban és Svájcban élő tehetős olaszok részéről.

La Scala, Milánó
La Scala, Milánó

A Scala dolgozóinak szakszervezetei november 19-re fél napos sztrájkot hirdettek meg, amely miatt elmaradhat Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operájának előadása Plácido Domingo főszereplésével. Az operaházi dolgozók jobb anyagi feltételeket követelnek a zenekar és kórus gyakori külföldi turnéin. Pereira bejelentette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Riccardo Muti karmestert visszacsábítsa a Scalába, amelynek Muti 1986-2005 között zenei igazgatója volt.

Az operaház december 7-i premierjén Ludwig van Beethoven Fidelio operáját mutatják be Daniel Barenboim vezénylésével. December 24-én a Scalában karácsonyi koncert csendül fel, amelynek hagyományát Riccardo Muti még 1996-ban vezette be. Az idén Beethoven Missa Solemnis című műve szerepel programon Philippe Jordan svájci karmester vezénylésével. A Scala zenekarát - video-összeköttetésben - a Salzburgi Ünnepi Játékok gyermekkórusa kíséri karácsonyi dalok előadásával Oberndorf kápolnájából, ahol 1818-ban először adták elő a Franz Xaver Gruber által komponált Csendes éjt. A 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából július 30-án José Carreras tenor lép fel az operaházban önálló koncerttel.