Márk

Óriási hiány a Metropolitan Operánál

2014.11.21. 16:18

Programkereső

Huszonkétmillió dolláros (ötmilliárd forint feletti) hiánnyal zárta a 2014-es pénzügyi évet a New York-i Metropolitan Opera.

 Az operatársulat november 20-ai közleménye ugyanakkor optimistán fogalmazott a 2015-ös és 2016-os pénzügyi évek kilátásairól, miután az intézményben jelentős költségcsökkentést hatottak végre. A közlemény nem tért ki az intézmény teljes idei költségvetésének összegére.

Metropolitan Opera, New York
Metropolitan Opera, New York

A világhírű New York-i operaház 327 millió dolláros előző évi költségvetésében 2,8 millió dolláros hiány keletkezett. A Met már a nyáron közölte, hogy a július 31-én zárult pénzügyi évben "jelentősen nagyobb" lesz a deficitje az előző évben jelentetthez képest. Az intézmény az apadó támogatásoknak tulajdonította a növekvő hiányt.

A Met kemény tárgyalásokat folytatott a nyáron a társulat szakszervezeteivel, végül a ház súlyos anyagi gondjaira tekintettel megegyeztek az alkalmazottak fizetésének csökkentéséről, amelyre évtizedek óta nem volt példa. Az intézménynél nyáron kirobbant pénzügyi botrány és annak hatásai miatt a leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette október elején a Metropolitan Opera kötvényadósságának besorolását a világ legnagyobb hitelminősítője, a Moody's. A felülvizsgálat hírére reagálva az operaház októberben úgy fogalmazott, hogy a Metnél a közelmúltban lezajlott változások, köztük a új, "történelmi" szakszervezeti megállapodások és az egész intézményre kiterjedő költséglefaragások hosszú távon jelentősen erősíteni fogják a ház anyagi kilátásait.

A megállapodások értelmében az operaháznál 90 millió dolláros kiadáscsökkentést hajtanak végre az elkövetkező négy évben, a lefaragások fele a fizetéscsökkentésből származik majd. A Met kampányt kezd továbbá, hogy az elkövetkező öt évben megkétszerezzék a támogatásokat.