Hella

Az énekes, aki kis híján megölte az Éj királynőjét

2014.11.27. 12:44

Programkereső

Életében egyetlen tiszta hangot nem énekelt ki, a ritmus született ellensége volt, mégis ezrek rajongtak érte. Florence Foster Jenkins hamarosan a mozikban tér vissza.

Azt mondják, énekelni mindenki tud. Azt azonban már ritkábban teszik hozzá, hogy ettől még nem lesz mindenkiből operaénekes. A mondat második feléről vélhetően maga Florence Foster Jenkins is lemaradt, aki azonban így az opera történetének egyik legszórakoztatóbb alakjává vált, és elnyerhette a minden idők legrosszabb énekesének járó címet.

Hogy Jenkins valóban abban a tévhitben élte-e le életét, hogy tud énekelni, vagy egyszerűen csak a saját szórakoztatására vállalt kínosabbnál kínosabb fellépéseket, az a mai napig nem egyértelmű. Ami azonban biztos, hogy gyerekkorától kezdve megrögzötten vágyott a színpadra, így miután dúsgazdag szülei eltiltották az énekesi pályától, megszökött otthonról. És várt. Egész pontosan negyvenegy éves koráig, amikor is apja halálával egy jelentősebb örökséghez jutott. Az összeg elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elindítsa késői karrierjét, és az sem ártott meg neki, hogy idő közben élettársa személyében menedzserre is lelet.

Fellépéseit javarészt kisebb szalonokba szervezte, ahol saját tervezésű, szürreális jelmezeiben lépett a színpadra, gyakran rózsákat hajigálva a közönség soraiba, amiket aztán a produkció végén visszakért a nézőktől. Tragikus vokális teljesítménye, elviselhetetlen kiejtése ugyan gyakran tette Jenkinst a kritikusok céltáblájává, szép lassan mégis kialakította saját - vélhetően katasztrófaturistákból álló - rajongótáborát.  Az ő követelésük előtt is hajolt meg 1944-ben a Carnegie Hall vezetősége, amikor a koncertet szervezett az akkor hetvenhét éves művésznőnek - az estre hetekkel korábban minden jegy elfogyott. Jenkins egy hónappal a koncert után hunyt el.

Az énekesnő neve a jövőben valamivel gyakrabban fog előkerülni, életéből ugyanis a tervek szerint Meryl Streep és Hugh Grant főszereplésével készül film. Streepnek nem lesz könnyű dolga: Jenkinszel ellentétben neki ugyanis van hangja. Legközelebb például egy Sondheim-musiclaben lesz látható, erről bővebben itt írtunk.