Irén, Írisz

Meghosszabbították Cecila Bartoli szerződését

2014.12.08. 10:27

Programkereső

2021-ig Cecilia Bartoli vezetheti a Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat.

A 48 éves olasz operaénekesnő "csodálatos karácsonyi ajándéknak" nevezte művészeti vezetői szerződésének meghosszabbítását. A napokban megrendezett bécsi sajtókonferencián elmondta: a klasszikus kínálat - operák, hangversenyek, színdarabok - mellett továbbra is bevonná a műsorba a tánc- és filmművészetet, miként megtartaná azt a gyakorlatot is, hogy a programokkal minden évben egy fő témát járnak körül. A júniusban megrendezett, idei fesztivál középpontjában Rossini művészete állt. Az ünnepi játékok öt napja alatt 54 országból 14 300 vendég fordult meg Salzburgban, ami 6 százalékos növekedést és 96 százalékos kihasználtságot jelentett.

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli

A 2015-ös fesztiválra szóló jegyek már most 80 százalékban elkeltek. A jövőre május 22. és 25. között tartandó játékok a görög mitológia jegyében telnek, a szcenizált opera-produkció Christoph Willibald Gluck Iphigénia Tauriszban című műve lesz, Cecilia Bartolival a főszerepben.

A fesztivál financiális helyzete szempontjából jó hír, hogy egyik fő szponzoruk, a Rolex is meghosszabbította támogatási szerződését 2021-ig. A Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat (Salzburger Pfingstfestspiele) Herbert von Karajan rendezte meg először 1973-ban. Cecilia Bartoli 2012-ben vette át a fesztivál művészeti vezetését Riccardo Muti olasz karmestertől.