Aladár, Álmos

Túszejtés Sydneyben, kiürítették az operaházat

2014.12.15. 09:46

Programkereső

Túszul ejtettek több embert egy kávézóban Sydneyben december 15-én, ahol nem sokkal később egy gyanús csomag miatt ki kellett üríteni a világhírű operaházat. A rendőrség vizsgálja, van-e összefüggés a két eset között.

"Egyelőre nem ismertek a sydneyi túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó" - mondta az ausztrál kormányfő a parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, miután a gyanú szerint szélsőséges iszlamisták túszul ejtettek több embert egy kávézóban, az operaházat pedig ki kellett üríteni egy gyanús csomag miatt.

Sydney Opera
Sydney Opera

Mintegy húsz embert ejtettek túszul az ausztrál nagyváros forgalmas üzleti negyedében. Televíziós felvételek tanúsága szerint a kávézóban arab nyelvű felirattal ellátott fekete zászlót emeltek a magasba. A környéket lezárták és leállították a metróforgalmat. A rendőrség "legalább egy" fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tart fogva. Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtővel. Andrew Scipione nem fűzött megjegyzést azokhoz a hírekhez, amelyek szerint az egyik tússzal felhívattak egy újságírót. A túszdrámával kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy az elkövető vagy elkövetők azt állították, pokolgépeket helyeztek el a városban.

Andrew Scipione a kávézóban felmutatott arab feliratú fekete zászlóról szólva azt mondta, hogy még vizsgálják a jelentését. Egy terrorszakértő szerint a lobogót szíriai és iraki dzsihadisták használják, de nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezeté. Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi.

Közben a Lindt csokoládé, amelynek kávézójában a túszdráma zajlik, azt közölte, hogy 10 alkalmazott és akár 30 vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében lévő üzletben. Az Egyesült Államok kiürítette sydneyi konzulátusát, amely közel fekszik a kávézóhoz, és óvatosságra intette az ausztrál városban tartózkodó amerikaiakat.