Bernadett

A Fidelióval búcsúzik Barenboim

2014.12.22. 16:43

Programkereső

December 23-án vezényel utoljára a Scalában főzeneigazgatóként Daniel Barenboim főzeneigazgató. A világhírű argentin-izraeli karmester Beethoven Fideliójával búcsúzik a milánói operaháztól.

Barenboim 48 éve lépett fel először a Scalában, azóta 214 alkalommal állt a karmesteri pódiumon, ezen belül 108 operaelőadást vezényelt. A karmestert Stéphane Lissner intendáns 2005-ben felkérte a karácsonyi koncert vezénylésére, kapcsolata ettől kezdve fonódott egyre szorosabbra az operaházzal, amelynek főzeneigazgatójává 2011-ben nevezték ki. Barenboim december végén adja át a posztot Riccardo Chailly olasz dirigensnek, de a tervek szerint vendégkarmesterként továbbra is vezényel majd időnként a Scalában.

Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

A 72 éves karmester energiáit most egy izraeli és arab muzsikusoknak szánt berlini zenei főiskola létrehozására összpontosítja. A tervek szerint először 2016 őszén induló hároméves programban mintegy 100 hallgató kaphat hangszeres, zenetudományi és filozófiai képzést. Barenboim emellett továbbra is ellátja a Berlini Állami Opera (Staatsoper Unter den Linden) és annak zenekara, a Staatskapelle Berlin zenei vezetését; ezeket a posztokat 1992 óta tölti be.