Alfréd

Poulenc nálunk elveszett társa

2014.12.23. 12:36

Programkereső

Azon francia írókat és zenészeket, akik katolikusnak vallották magukat, következetesség, erkölcsi tartás, keménység és némely esetben kevélység jellemzi.

A többség magát jobboldalinak vallja, de azonnal látja, amint betörnek az eszméi, hogy mit jelent Hitler Európa számára, és ezen eszmék ellen a lehető legkövetkezetesebben lép fel. Vagyis egyenes derékkal állhatnak ki a második világháború után is, műveikkel.

A szerzők egy részét egy trauma fordítja a vallás, a kereszténység felé. A leghíresebb jobboldali, katolikus író, Georges Bernanos, az első világháború egyik legvéresebb ütközetében vett részt, Verdunben. Ekkor indul el Krisztus felé. Minden kegyelem, írja. A húsvét, az ártatlanság haláltusája az egyik legfőbb témája, erről szól a legismertebb regénye, A falusi plébános naplója, melyből a katolikus rendező, Robert Bresson forgatott filmet: ez az a film, ami a legtöbbre tartott rendezők kedvenc filmes listáján biztosan rajta van. Tarkovszkij ugyanúgy sokra becsülte, mint Bergman.

Georges Bernanos forgatókönyvet írt Gertrud von le Fort német írónő Az utolsó a vérpadon című könyvéből Bressonnak, ám a film nem készült el, nem volt elég pénz a gyártásra, ezért Bernanos a könyvből drámát formált. Ez lett az alapja Francois Poulenc A karmeliták párbeszéde című operájának, ezt zenésítette meg Poulenc (jelen sorok írója ezt a csodálatos, megrendítő operát a Theater an der Wienben is látta, Patricia Petibonnal a főszerepben - és ezt tartja élete egyik legmeghatározóbb színházi élményének. Ha azzal mérhető le az élet értéke, hányszor volt a lélek mélyen megrendülve, akkor ez az előadás, röviden és egyszerűen, értékesebbé tette az életét - nem csak saját maga számára.) A homoszexualitását mindvégig vállaló, azzal küzdő, azt súlyos tehernek tartó Poulenc élettársa, Pierre-Octave Ferroud halála után tér meg. A zenekritikus Ferroud hazánkban, nem messze Debrecentől, halt meg, autóbalesetben, 1936-ban. A magát homoszexualitása, életmódja miatt addig is folyton ostorozó Poulenc aszkéta életmódra szeretne áttérni szerelme halála után. Műveinek alapmondanivalója hasonlóképpen Bernanos műveihez: a kegyelem. Élete utolsó évtizedeiben állandó társa Pierre Bernac, a kiváló bariton énekes. Neki írja dalainak jelentős részét.