Béla

Opera készült minden idők legszebb sci-fijéből

2015.03.05. 16:31

Programkereső

Stanislaw Lem Solaris című regényéből készült művet március 5-én mutatják be Párizsban. A darabot Fudzsikura Dai zeneszerző és Tesigavara Szaburo álmodta színpadra.

A Stanislaw Lem lengyel író regényén alapuló operát a párizsi Champs-Elysées Színházban mutatják be c. Lem műve, a sci-fi irodalom egyik leghíresebb alkotása egy élő óceánnal borított bolygóról és az azzal való emberi kapcsolatfelvételről szól. Az emberi megismerhetőség határait boncolgató filozofikus regény számos adaptációt ihletett, köztük Andrej Tarkovszkij 1972-es, és Steven Soderbergh 2002-es mozifilmjét is.

A 37 éves Fudzsikurát - akinek ez az első teljes operája - évek óta foglalkoztatta a történet.  "Nem gondolom, hogy a Solaris egy tudományos-fantasztikus mű lenne. Inkább egy csodálatos történet az idegenségről, amely mélyen gyökerezik az emberi természetben" - mondta a zeneszerző.

Lem regényében az óceánbolygó egyfajta titokzatos, földönkívüli létforma, amely teljesen összezavarja emberi látogatóit azzal, hogy a saját emlékeik, tudatalattijuk mélyéről előhúzott alakokkal kísérti őket.  Az operaváltozatban minden fontos karaktert énekesből és táncosból álló duók jelenítenek meg. A mű egy 15 perces, háromdimenziós vetítéssel kezdődik, amely bevezeti a közönséget a Solaris titokzatos világába.

A zenéről szólva Fudzsikura elmondta, azért, hogy a bolygó idegenségét meg tudják formálni, a klasszikus hangszereket egy elektronikus hangsávval egészítik ki. Egy számítógép az előadás alatt véletlen módon kiválasztja az ének pár másodperces szegmenseit, majd a hangot hagyja "röpködni" a koncertterem falai között.

A Solarist három estén át játsszák a Champs-Elysées Színházban, ahol Igor Stravinsky forradalminak számító, Tavaszi áldozat című művét is bemutatták 1913-ban.

Science fiction adaptációkból a jelek szerint Budapesten sem lesz hiány, ugyanis a Magyar Állami Operaház jövőre műsorára tűzi a műfaj másik nagy alapművének, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című könyvének színpadi változatát.