Márk

Opera készül Virginia Woolf regényéből

2015.03.11. 10:22

Programkereső

Opera készül Virginia Woolf Orlando című regénye alapján Bécsben; a zenét Olga Neuwirth, a szöveget Catherine Filloiux szerzi.

A Staatsoper öt új operára adott megbízást a repertoár megújítása érdekében. Ezek közül kedden az Orlandót jelentették be elsőként, noha ez lesz az utolsó, amelyet bemutatnak: a premiert 2019 decemberében tartják.

Virginia Woolf (Forrás: Wikipedia)
Virginia Woolf (Forrás: Wikipedia)

A 46 éves zeneszerző korábban többször dolgozott együtt Elfriede Jelinek Nobel-díjas írónővel. A világhírű bécsi operaház sokszor avíttasnak mondott repertoárjával kapcsolatban úgy fogalmazott, a Staatsoperhez hasonló intézményeknek ragaszkodniuk kell a klasszikus művekhez, de nem szabad a múlt fogságába esniük, és új életet kell vinniük a kínálatba. Dominique Meyer igazgató azt mondta, nem a házat ért bírálatok miatt döntött úgy, hogy több kortárs operát tűz programra, kollégáival már régóta beszélt a repertoár felfrissítéséről.

Az Orlando című opera angol nyelvű, hossza pedig 90-100 perc lesz. Nagyzenekar és kórus kíséri majd. A szereposztásról és a rendező kilétéről Meyer egyelőre nem közölt részleteket, csak annyit mondott, vannak ötletei.

Az 1928-ban keletkezett Orlando Virginia Woolf talán legjelentősebb alkotása, amelynek hősét barátnőjéről, Victoria Sackville-Westről mintázta. A regény az emberi létezés személyes és kollektív meghatározottságának kérdéseit boncolgatja, hőse négyszáz évig él előbb férfiként, majd nőként tapasztalja meg a világot. Az Orlandóból, amelyet Sackville-West fia "az irodalom leghosszabb és legelbűvölőbb szerelmes levelének" nevezett, 1992-ben Sally Potter rendezőnő készített filmet.