Csilla, Noémi

Jubiláló cserebogarak

2015.03.13. 12:01

Programkereső

Tíz évvel ezelőtt indította az operajátszás műhelytitkaiba bevezető sorozatát Fehér András Miből lesz a cserebogár? címmel.

A tíz esztendő alatt minden évben új előadás született, és szemünk előtt cseperedtek a tehetséges, ambiciózus művészpalánták, hogy operaházi magaslatokba röppenjenek. Idén Mozart nagyszerű opera-meséjével, A varászsfuvolával ünnepelik a kerek évfordulót. Az Óbudai Társaskörben március 19-én és március 26-án este lehetünk tanúi az opera színpadra állításának. Az énekesek Pintér Dömötör, Szakács Ildikó, Hajdú András, Gaál Csaba, Gál Gabi, Kecskés Zsófia, Vincze Klára és Buda Gabriella lesznek, zongorán közreműködik Holló Mariann.

Miből lesz a cserebogár?
Miből lesz a cserebogár?

A rendező, Fehér András így emlékszik az eltelt időszakra: „Amikor életemben eljött a tanítás időszaka, vele egy szerencsés találkozás is az Óbudai Társaskör vezetőjével, aki szinte azonnal megszerette a gondolatot, hogy növendékeimmel  egész operákat mutassunk meg: hogyan készülünk az előadásra, hogyan vesszük át az  instrukciókat, közben a közönséggel is megértetve, hogy a művész(palánta) dolga nem  könnyű, a tanáré nemkülönben. Emlékszem az első mondatra, amit még nagy izgalmak közepette a közönséghez intéztem: „Ugyebár, Önök ismerik  a Figaro házassága című operát... vajon ismerik Önök a Figaro házassága című operát? Ezzel az egy „beköszöntővel"  kitaláltuk a „Cserebogár" interaktív műfaját,  és - ugyan növendékeim már nem kezdők - tíz éve minden évben számot adunk arról,  hogyan fejlődik komoly művésszé a tehetség, milyen nehézségek árán válik igazi énekessé valamennyiük. Mindeközben a közönség is egyre többet tanulhat a műfajról, nem is gondolt rétegeiről, mélységeiről. Ez az, amiért érdemes volt elindítani ezt a sorozatot - köszönet érte a művészetpártoló vezetőknek és a közönség alkalomról alkalomra kitartó szeretetének."