Konrád

Ismerje meg a Ringet – Rövidített változat

2015.03.16. 14:30

Programkereső

Richard Wagner közel tizenhét órás operaciklusa nem könnyű falat, olykor még a műfaj legelvetemültebb rajongóinak is megfekszi a gyomrát. Sorozatunkban most mégis megpróbáljuk kicsit közelebb hozni ezt a monumentális művet. Felvételek, részletek, rendezések – avagy a Ring legjava.

Ha valaki egyszer megkérdezné, hogyan érdemes nekifogni a Háború és békének, vélhetően azt felelnénk neki, hogy kezdje az első oldallal. Ha valaki ugyanezt kérdezné meg a Ringgel kapcsolatban, a válasz már korántsem lenne olyan egyszerű. Ugyan kérdezőnkkel megpróbálhatjuk végighallgattatni elejétől a végéig a teljes tetralógiát, ezzel az operabérletesek helyett borítékolhatóan csak a saját ellenségeink sorát fogjuk szaporítani. Netalán összeválogathatjuk neki a Ring legszebb részleteit, de korántsem lesz olyan könnyű dolgunk, mint például Verdi vagy Puccini esetében lenne. Wagner zenéjéből szinte lehetetlen jó Best of albumot készíteni (legutóbb a BFZ-nek sikerült), ahogy egy jó regényből képtelenség csak a legjobb oldalakat elolvasni.

Rajna kincse
Rajna kincse

A megoldást - állítólag Wagner unokájának kérésére - a tavaly elhunyt Lorin Maazel találta meg: egyetlen szimfonikus műbe sűrítette össze a Ring legfontosabb motívumait, és bár Wagner rajongói közül voltak, akik eretnekséget kiáltottak - nem minden alap nélkül - A Ring szavak nélkülnek kétségtelenül megvannak a maga erényei is. A legfontosabb motívumok, dallamok és karakterek ugyanis mind hiánytalanul bekerültek ebbe az alig több mint egyórás darabba.

És ezt tudtad? Wagner a Ringben minden egyes érzelemnek, tárgynak és karakternek saját dallamot írt. Ezek a motívumok kisebb-nagyobb változtatásokkal újra és újra visszatérnek a tetralógiában, így a meglehetősen szövevényes történet nemcsak a szavak, de a dallamok szintjén is követhetővé válik. Ha érdekel, Wagner szerint milyen hangja van egy óriásnak, vagy egy kupac aranynak, kattints ide és böngéssz a leghajmeresztőbb motívumok között.