György

Ismerje meg a Ringet – A kakukktojás

2015.03.20. 16:59

Programkereső

Richard Wagner közel tizenhét órás operaciklusa nem könnyű falat, olykor még a műfaj legelvetemültebb rajongóinak is megfekszi a gyomrát. Sorozatunkban most mégis megpróbáljuk kicsit közelebb hozni ezt a monumentális művet. Felvételek, részletek, rendezések – avagy a Ring legjava. MAGAZIN

Bár szorosan vett értelemben semmi köze nincs a Ringhez, a Siegfried-idill egyike Wagner legszebb műveinek. A darabot első ízben 1870-ben mutatták be, Wagnerék Triebschen-beli otthonában, közvetlenül azután, hogy megszületett a zeneszerző - micsoda véletlen egybeesés - Siegfried nevű fia. A történet szerint egy reggelen Wagner Cosima ablaka alatt, tizenhárom zenész közreműködésével vezényelte le az akkor még kamaradarabnak szánt művet. Wagner meglehetősen termékeny időszakát élete ekkoriban: 1969-ben mutatták be a Rajna kincsét, egy évvel később pedig a Walkürt, amelyből több ismerős dallam is visszaköszön a Siegfried-idillben.

És azt tudtad? A magyar származású Solti György 1958-ban látott neki a Rajna kincse rögzítésének. A közel egy évtized alatt elkészült teljes Ring-felvételt mai napig az egyik legfontosabb Wagner-kiadványként emlegetik. A Rajna kincse, a Walkür, a Siegfried és az Istenek alkonya összesen 22 darab bakelitlemezre fért fel - így nem is csoda, hogy kezdetben sokan a kiadó egyik legnagyobb bukását vizionálták.