György

Csínom Palkó újratöltve

2015.04.24. 11:34

Programkereső

Farkas Ferenc Csínom Palkó című daljátékát mutatja be a Budapesti Operettszínház a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 24-én.

A színház a Csínom Palkó újragondolt, felfrissített változatát tűzi műsorra, amely egy színházi összpróba kerettörténetébe ágyazva mutatja be az eredeti művet. Kerényi Miklós Gábor rendezésében új lendületet kap ez a ritkán játszott magyar mű, a színpadon a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek fel ígéretes tehetségekkel. A darabban először látható egy színpadon Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa és Kállay Bori. Mellettük a színház fiatal generációjának képviseletében Kerényi Miklós Máté, Gömöri András Máté, Dancs Annamari és Lévai Enikő bizonyíthat a főbb szerepekben. A történetet Lőrinczy Attila keretjátéka teszi izgalmassá: eszerint fiatal művészek idősebb művésztársaikkal arra szövetkeznek, hogy bemutatják a Csínom Palkó című darabot egy uniós pályázat keretében Brüsszelben.

Csínom Palkó (Forrás: Budapesti Operettszínház)
Csínom Palkó (Forrás: Budapesti Operettszínház)

A készülő előadás utolsó összpróbáinak egyikén járunk. Huszonöt táncos, negyven közreműködő és egy szimfonikus zenekar a színpadon. Miközben a darab történelmünkről és magyarság-felfogásunkról beszél, több társadalmi, emberi és színházi probléma, konfliktus is felszínre kerül. Szórakoztató, látványos, komoly gondolatokat is felvető produkció készül Román Sándor koreográfiájával - olvasható az ajánlóban.

A produkció díszletét Gyartmathy Ágnes, a jelmezt Horváth Kata készíti. Az előadás zenei vezetője Somogyi-Tóth Dániel. A bemutató előtt az emeleti nézőtéri büfében Lőrinczy György főigazgató és Farkas András, a daljáték szerzőjének fia megnyitja azt az emlékkiállítást, amelyet Farkas Ferenc (1905-2000) kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző tiszteletére készített a Budapesti Operettszínház.