Konrád, Tivadar

12 év Puccini

2015.04.29. 10:43

Programkereső

Nagy Puccini-ciklusba kezd a Scala: a komponista mind a 12 operáját bemutatják, évente egyet-egyet műsorra tűzve - jelentette be Alexander Pereira, az operaház intendánsa.

Az első bemutató a Turandot lesz május 1-jén, a milánói világkiállítás nyitóprogramjai közé illeszkedő előadást a dalszínház új zeneigazgatója, Riccardo Chailly fogja vezényelni. Puccini utolsó, befejezetlenül maradt operáját Luciano Berio olasz komponista fináléjával, Nikolaus Lehnhoff rendezésében, a főbb szerepekben Nina Stemmével, Aleksandrs Antonenkóval és Maria Agrestével mutatják be. Az előadásra tucatnyi állam-, illetve kormányfő hivatalos.

La Scala, Milánó
La Scala, Milánó

"Puccinit rendszeresen színre kell vinni a Scalában. Ő a Scalához tartozik. Ezért a következő években mind a 12 operáját elő szeretnénk adni. Azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk Pucciniről. Ez azonban nem igaz, sok minden felfedezésre vár még, így például a Manon Lescaut első verziója" - mondta Chailly a ciklust felvezető milánói sajtótájékoztatón.

Az expó alatt a Scala minden este előadásokat kínál: május 1. és a világkiállítás vége, október 31. között 122 opera- és 62 balettelőadást, valamint 90 hangversenyt élvezhet a publikum.

Az operaház 3 millió eurót (mintegy 900 millió forintot) ruházott be az expóval összefüggő programokba. Már április 30-án koncertet adnak a Dóm téren Andrea Bocellivel, Anna Netrebkóval és Diana Damrauval, szeptemberben pedig a milánói Malpensa repülőtéren adják elő Donizetti Szerelmi bájital című operáját.