Géza

Megvan a 2016-os Szegedi Szabadtéri műsora

2015.09.10. 15:04

Programkereső

A fesztivál a következő nyáron ünnepli fennállásának 85. évfordulóját, ez alkalomból az elmúlt évek legnagyobb sikerei is visszatérnek a Dóm téri színpadra, amellett, hogy három új produkció is színre kerül. A jegyértékesítés ma kezdődik, a jegyárak nem emelkednek.

A jövő év műsorát ismertető sajtótájékoztató bevezetőjeként Herczeg Tamás igazgató megemlékezett arról, hogy a 85 év alatt összesen 425 produkciót összesen 1295 előadásban láthatta közel 4 millió néző a Dóm téren. A jeles évfordulót különleges évaddal ünnepli a menedzsment. Egyrészt évtizedek óta nem volt ilyen hosszú a szezon és nem láthattak ennyi különböző produkciót a nézők, másrészt ünnepi kiadványokkal készülnek, egy, a Szabadtéri történetét feldolgozó könyvvel és hasonló tematikájú filmmel.

A Szabadtéri művészeti igazgatója, Harangozó Gyula elmondta: a jubileumi évadra tekintettel a koncepció kialakításánál arra törekedtek, hogy az új bemutatók mellett az elmúlt pár év legnagyobb sikereit szerepeltessék újra műsoron, illetve maradéktalanul teljesítsék a népszínházi követelményeket. Minden műfaj teret kap, így az opera, a tánc, az operett, a musical, a próza és a szimfonikus koncert is. Az Ajándékkoncerttel együtt nyolc produkciót láthat a közönség jövőre a Dóm téren, ebből négy újat.

Kerényi Miklós Gábor, Herczeg Tamás , Harangozó Gyula
Kerényi Miklós Gábor, Herczeg Tamás , Harangozó Gyula

Richard Wagner először a Szabadtérin

Sosem szerepelt még Wagner-mű a Szegedi Szabadtéri színpadán. 2016-ban a mester egyik meghatározó zenedarabjával, A bolygó hollandival nyit a fesztivál, július 1-jén és 2-án láthatják a nézők a Miskolci Nemzeti Színházzal koprodukcióban létrejövő előadást. Az évad második bemutatója a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Drakula utolsó tánca című néptánc-produkciója lesz július 8-án és 9-én. A Budapesti Operettszínházból érkezik az Én és a kisöcsém című produkció, Eisemann Mihály operettjét július 15-én és 16-án láthatja a közönség. Az elmúlt évadban operett nem szerepelt a Szabadtéri repertoárján, 2016-ban a menedzsment szeretett volna egy klasszikus, a műfaj hagyományainak maradéktalanul megfelelő, fergeteges humorú produkcióval kedvezni a nézőknek. A magyar színházak visszatérő sikerdarabja most új hangszerelésben, parádés szereposztással kerül színpadra.

A Mamma Mia! iránt a nézők érdeklődése töretlen, úgyhogy a menedzsment sem tudott ellenállni ennek a nyomásnak és két előadásban, július 22-én és 23-án visszatér az ABBA-musical Szegedre. Ezzel együtt a korábbi Madách Színházas együttműködések másik sikerdarabját. A nyomorultakat is újra láthatja a közönség, méghozzá július 29-én és 30-án.

Ének az esőben: castingon alakul a szereposztás

Az évad szenzációja a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben születő szuperprodukció, a Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az esőben lesz augusztus 12-én, 13-án, 14-én, 19-én és 20-án. A Szabadtéri történetében ez az első olyan produkció, amelynek a fesztivál menedzsmentje kérte és kapta meg a jogait. Kerényi Miklós Gábor, az Operett művészeti vezetője elmondta: a darab főszerepeire, Don, Kathy és Cosmo karakterére castingon keresik az alkotók a legalkalmasabb jelölteket októberben. A kiírást és a jelentkezéshez szükséges zenei anyagot a szegediszabadteri.hu és az operett.hu weboldalakról lehet letölteni.

Jövőre is műsoron lesz természetesen az elmaradhatatlan Ajándékkoncert, méghozzá két Ének az esőben hétvége közt, augusztus 17-én várják a nézőket a szimfonikus zenekari hangversenyre.

Visszatér a Tévedések vígjátéka, közeleg a Shakespeare-év

A 2015-ös évad nagy durranása volt a Tévedések vígjátéka. Annak ellenére, hogy prózai művet hosszú idő után láthattak először a nézők a Dóm téren, teltházakkal futott a két este és 4,8-as osztályzatot kapott a közönségkutatás vonatkozó kérdése alapján a produkció , így közkívánatra, egy előadásban visszahozzák jövőre is augusztus 27-én. Mivel jövőre lesz Shakespeare halálának 400. évfordulója, más módon is megemlékeznek róla a szervezők: április végén tudományos konferencia keretein belül hallhat a közönség többek közt arról, hogy Shakespeare és művei milyen szerepet játszottak a Szegedi Szabadtéri történetében. A program így egyúttal a 85 éves fesztiválról is megemlékezik. A drámaíró legkiválóbb ismerőit, irodalmi, színházi szaktekintélyeket tervezik meghívni a konferenciára.