Beáta, Izolda, Lea

Tényleg az Operaház legszebb termébe költözik Ókovács Szilveszter?

2016.02.19. 15:22 Módosítva: 2016-02-19 15:22:01

Programkereső

A hvg.hu írta meg, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatója kisajátítaná és saját irodájának rendezné be az Andrássy úti épület talán legszebb helyiségét, a Székely Bertalan termet. Az ügyben megkerestük az Operaházat.

A hvg.hu portálon február 12-én megjelent „Bekoltoztem STOP NE zavarjanak STOP Okovacs Szilveszter” című írás így fogalmaz:

Ókovács Szilveszter főigazgató az Operaház legpatinásabb termét terjeszti ki részben személyes használatra. Olyan, mintha a pápa a Sixtus-kápolnát záratná le magának a Vatikánban irodának. Nem ez az első eset, amikor Ókovács megalomán húzásán még a munkatársak is meglepődnek.

A hír kapcsán megkérdeztük az Operaházat, akik felhívták a figyelmet arra, hogy két éve zajlik az Operaház Andrássy úti épületének funkcióváltó programja, amely a tervek szerint 2018 tavaszára fejeződik be. Kiemelték, hogy ebbe a folyamatba illeszkedik bele a terek új protokolláris funkciókkal való felruházása is, amely kiterjed a Királyi Lépcső kerengőjére, a Székely Bertalan teremre, valamint a Sissi-páholyra és annak folyosói előterére.

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter
Fotó: Máté Zsolt / MTI

A tájékoztatás szerint a Székely Bertalan terem ezentúl nemcsak hangversenyek, fogadások, díjátadások vagy nagyobb értekezletek, zenei átvételek helyszíneként szolgál majd, de az Opera főigazgatója is itt tartaná reprezentációs funkcióval kiegészített fontosabb tárgyalásait, fogadná a Házba érkező világsztárokat, valamint a nemzetközi opera- és balett élet vezető személyiségeit. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy az új protokoláris funkció nem befolyásolja a sajtóesemények, klubrendezvények és a hétvégi egyéb események megrendezését a teremben. A legexkluzívabb programok, estek tehát megmaradnak a Székely-teremben, ám a koncerttevékenység (dalestek, kamarakoncertek) az Eiffel Csarnok és idővel a Jókai utcai Zenekari Centrum termeibe kerülnek.

A Székely Bertalan terem átalakításának hírére és arra, hogy Ókovács Szilveszter ide helyezné át irodáját úgy reagáltak, hogy a korábbi főigazgatói szoba zongorája valóban átkerül a Székely-terembe, a terem legendás kandallója mellett pedig egy antik íróasztal helyezkedik majd el a tervek szerint, két alkalmas karosszékkel ünnepélyes dokumentum aláírások céljára. Mögöttük, a sarokban kap helyet az Opera Stratégiai Partnere által rendelkezésre bocsátott Herendi porcelán váza az Operaház díszítésével, amely szintén a korábbi főigazgatói irodából kerül át a Székely terembe.

Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar
Protokoll esemény a Székely Bertalan teremben - Ókovács Szilveszter és Samuel Pisar
Fotó: Nagy Attila, forrás: Magyar Állami Operaház

A tájékoztatás szerint továbbá az új főigazgatói dolgozószoba a Székely terem és a nagyterem közé kerül, egy eddig előszobaként funkcionáló térbe, aminek két oka van: Az Ybl tervei szerinti I. emeleti Cukrászda, amelyet később főigazgatói irodává alakítottak az intézmény napi működését operatíve irányító főigazgató-helyettes használatába kerül. A korábbi főigazgatói titkársági folyosón található másik két irodát, illetve a kétszemélyes titkárságot, valamint a főzeneigazgatói szoba ajtajáig húzódó folyosót mint váróhelyiséget szintén az operatív munka terepévé alakítják. A főigazgatói iroda-áthelyezés másik oka, hogy a korábbi „előszoba” közvetlenül kapcsolódik a Székely teremhez, így az intézményi stratégiával, kormányzati és külkapcsolatokkal, szakmai reprezentációval, előadás-értékeléssel és kulturális diplomáciával- valamint az ehhez kapcsolódó kommunikációval foglalkozó főigazgató, fizikailag „egy lépéssel” megközelítheti a fogadótermet, valamint hosszas várakoztatás helyett szinte azonnal személyesen fogadhatja az intézmény reprezentatív vendégeit, tárgyalópartnereit a protokoll bejáratnál. Emellett, az új főigazgatói szoba a rendezvények idejére is biztosítaná a nyugodt, zavartalan munkavégzést, ugyanakkor közvetlen kapcsolatot jelentene a színházban zajló próbákkal, előadásokkal, és bármikor összenyitható a proszcénium egyik páholyával.

Nézzen körbe a Székely Bertalan teremben virtuálisan!

Az Operaház biztosította lapunkat arról, hogy a hétvégeken és a nyári időszakban a Székely Bertalan terem és a Királyi Lépcső ugyanúgy látogatható marad a nagyközönség számára.