Orbán

Új időszámítás kezdődik az Operában

2016.03.03. 22:15

Programkereső

A 2016/2017-es koncertszezon Magyar Évad lesz a Magyar Állami Operaházban, amellyel a magyar operakultúra bicentenáriuma előtt tisztelegnek, a fő-zeneigazgatói poszt mellett pedig bevezetésre kerül az első-karmesteri pozíció.

Ókovács Szilveszter főigazgató a következő évad programját ismertető március 3-i budapesti sajtótájékoztatón, azt is bejelentette, hogy a február elsejével a fő-zeneigazgatói posztról lemondott Halász Péter utóda Kocsár Balázs lesz, illetve Kesselyák Gergely, a ház állandó dirigense első karmesteri pozícióban folytatja munkáját a dalszínháznál.

Kocsár Balázs
Kocsár Balázs

Kocsár Balázs elmondta, hogy nagyon váratlanul érte a felkérés, de örömmel igent mondott. Kiemelte: több mint 30 éves karmesteri és 15 éves zeneigazgatói tapasztalattal a háta mögött felkészültnek érzi magát a feladatra.

A főigazgató szerint a magyar tematikát több évforduló indokolta, többek között a 2016-os Bartók-év, benne A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulójával, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, valamint Arany János születésének bicentenáriuma. Az Operaház mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg.

Hoppál Péter kulturális államtitkár a magyar kultúra csúcsintézményének nevezte az Operaházat, amelynek következő évadában a közönség igazi kultúrtörténeti csemegéket is láthat. Kiemelte: a dalszínház nagyon sokat tesz azért, hogy a magas kultúra ne egy zárt közönség sajátja legyen, ezen a téren olyan országos mintaprogramokat vállalt fel, mint például a KultúrKaland. Elmondta, hogy összességében 10 milliárd forintot meghaladó állami szubvencióval támogatják az Operaház működését.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely
Fotó: Németh Bálint

Az új évadban minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt várja a közönséget. Az eseménysorozatban 48 művet szemléznek, elhangzanak Ligeti-, Lajtha-, Gyöngyösi- és Selmeczi-operák, és bemutatásra kerül az első fennmaradt magyar opera, a Béla futása is.

Az Operaház 133. évadában 28 színpadi bemutatót tartanak; 63 féle produkció, 431 opera- és balettelőadás, 37 hangverseny és gálaest, valamint kétezer egyéb program várja a közönséget.

A külföldi sztárok közül fellép mások mellett Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Renée Fleming és Erwin Schrott. Fleming önálló dalestet ad, Kaufmann a szeptemberi Simándy100 tenorgálán lép fel nyolc kiváló magyar tenor mellett. A Don Giovanni Sven-Eric Bechtolf 2014-es, Salzburgban bemutatott produkciójának magyarországi premierjén ismét Erwin Schrott alakítja a címszerepet. Visszatér Edita Gruberova, aki a Roberto Devereux koncertelőadásával avatja az Eiffel Műhelyházat és annak parkját.

Edita Gruberová
Edita Gruberová
Fotó: Müpa Magazin

A nemzetközi hírű hazai művészek közül színpadra lép többek között Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Bretz Gábor és Molnár Levente. Miklósa Erika először énekel főszerepet az új, Anger Ferenc rendezte Traviatában, Kolonits Klára bel canto áriaestet ad, Tokody Ilona pedig jubileumi esttel készül.

A magyar tematika jegyében az évadban színre kerül Kodály mindhárom színpadi műve, köztük a Czinka Panna, amely az 1948-as ősbemutató óta nem volt műsoron. Különleges bemutatónak ígérkezik A fából faragott királyfi is Frenák Pál színrevitelében; a darab az egyedülálló Bartók TáncTriptichon része lesz, amelyben a modern produkció mellett az Operaház balett-együttese bemutatja még a Táncszvitet, amelyet ezúttal a néptáncos Juhász Zsolt koreografál, valamint A csodálatos mandarint, Seregi László legendás koreográfiáját.

Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann
Fotó: Gregor Hohenberg

Purcărete-, Michieletto- és Ljubimov-rendezés éppúgy látható lesz, mint Kylián, MacMillan vagy Cranko munkái. A hazai alkotók közül Almási-Tóth Andrástól Szinetár Miklóson át Zsótér Sándorig tart a sor. Vidnyánszky Attila tíz év után tér vissza rendezőként az Operaházba, ahol egykor főrendező volt - 2017-ben a Bánk bánt viszi színre.

Wagner Ring-ciklusának új produkciója, amelyet M. Tóth Géza és Halász Péter visz színpadra, a Siegfrieddel folytatódik a következő évadban. Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operájának budapesti változatát maga a szerző dirigálja, rendezője pedig Silviu Purcărete lesz.

M. Tóth Géza
M. Tóth Géza
Fotó: Dobó László

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy a Magyar Évad zárja a repertoár megújításának több mint hároméves időszakát, amelynek során mintegy 50 vadonatúj nagytermi produkció került, illetve kerül színpadra, így az Operaház aktív repertoárjának többsége megújul.

A Magyar Nemzeti Balett népszerű repertoárdarabjai mellett műsorra veszi a Don Quijote 2012-ben Szentpéterváron bemutatott változatát. Újra jelentkezik egész estés magyar balett-premierrel is a társulat: Dés László zenéjére készül A vágy villamosa, a táncmű alkotója Venekei Marianna.

Elina Garanča
Elina Garanča

A Gördülő Opera mellett, amely a vidéki kőszínházakba juttatja el az opera műfaját, elindul a Gördülő Balett: a világhírű kortárs koreográfusok, Jirí Kylián és Johan Inger népszerű egyfelvonásos táncműveit mutatja be a Magyar Nemzeti Balett a vidéki nagyvárosok közönségének.

Halász Péter távozásának okairól itt írtunk.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein világjáró magyar karmesterek mellett 15 külföldi dirigens lép dobogóra, köztük Philippe Auguin, Marco Comin és Ion Marin.

Ismét megrendezik az olyan nagyrendezvényeket, mint a Diótörő Fesztivál és a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála, valamint a Primavera '17 fesztivál, a TáncTrend és a Pas de Quatre játéknapjai, amelyeken a vidéki társulatok művészei lépnek fel az Erkel Színházban.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Kisszínháza két Mozart-töredék világbemutatójával, A kairói lúd avagy a rászedett vőlegény című darabbal nyílik meg 2017 júniusában.

A bérletes közönség március 16-tól 31-ig újíthatja meg kártyáit, a bérletváltás új bérletesek számára április 1-től június 30-ig tart. Az intézmény a Magyar Évadra 63 féle bérlettel várja közönségét.