Orbán

Fidelio Napi Zene - Wagner: A walkür - Siegmund tavaszi dala

2016.03.10. 13:48

Programkereső

Siegmund szerelmi dala a Ring önmagában is megálló melódiáinak egyike.

Wagner zenéje mintegy hidat épít egy első látszatra alkalminak tűnő elbeszélés és a mindent egybefogó, fölérendelt eszmeiség közé, amikor Siegmund utolsó harcáról készül szólni az első felvonás végén.

Wagner: A walkür

A hippi esete a plázacicával

"Siegmund és Sieglinde, a két ikertestvér vérfertőző szerelme a komformizmusból és materializmusból való szabadulást jelenti elsősorban, és nem közvetít olyan univerzális kérdéseket, melyek felérnének a wagneri muzsika pátoszához.

Jól illusztrálja felemás érzéseimet a Siegmundnál megjelenő gitár: a szimfonikus zenét a színpadon hanyag akkordpengetés szemlélteti, a szerelmi aktust pedig ez a gitár mint fallikus szimbólum." - írja Csabai Máté

Siegmund szerelmi dala a Ring önmagában is megálló, melódiáinak egyike. A Winterstürme wichen dem Wonnemond kezdetű áriában  a kard- és fanfármotívumok ötvözése az  isteni hős-eszméjének születését szimbolizálja.  Az elvonás tetőpontját Siegmund és Sieglinde szerelmi jelenete képezi.

Hallgassuk meg a részletet Peter Seiffert és Petra-Maria Schnitzer előadásában.

  

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.