Bernát, Felícia

Az Operettben eljutottak az idegösszeomlás szélére

2016.03.21. 15:09

Programkereső

Mediterrán életérzés és felborzolt idegek várják a nézőket május 20-án az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház utolsó bemutatóján. A Nők az idegösszeomlás szélén című musical Pedro Almodóvar szellemében kínál végletekig fokozott, mégis rendkívül vicces pszichikai játszmákat és abszurd helyzeteket.

„Sok nőről esett szó ebben az évadban. Bemutatkozott Sybill, Marie Antoinette, hamarosan megismerhetik a Chicagói hercegnőt. Az évad végére a hölgyeink eljutottak a teljes idegösszeomlásig” – ezekkel a szavakkal vezette fel Lőrinczy György, Budapesti Operettszínház főigazgatója a darab sajtónyilvános olvasópróbáját. A Pedro Almodóvar kultuszfilmje, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén alapján készült musical a West Endről érkezik, és az Amerikai komédiát és az Én és a kisöcsémet is jegyző Réthly Attila rendezi.

Pedro Almodóvar robbanásszerűen tört be a filmes szakmába a nyolcvanas években az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-nel. A filmet 25 díjjal jutalmazták, és szinte azonnal belépett a kultfilmek sorába. A helyszín Madrid, 1987-ben: Pepa, a másodvonalbeli szinkronszínésznő élete fenekestül felfordul, amikor szeretője, az idősödő Ivan bejelenti, hogy elhagyja. Ám ahogy lenni szokott, a baj nem jár egyedül, hamarosan beállít Pepa barátnője, aki nála keres menedéket, mert a barátjáról kiderült, hogy valójában terrorista. Mindennek betetőzéseként felbukkan még Ivan volt felesége, a neurotikus Lucia, valamint a fiuk, Carlos és annak menyasszonya is. A filmben felbukkan a fiatal Antonio Banderas is. 

A darab fordítója Varró Dániel, akivel már Sweet Charity óta szeretett volna együtt dolgozni a teátrum. A musical zenei anyaga annyira erős, hogy a művet Magyarországon elsőként egy prózai társulat szerette volna megcsinálni, de aztán letettek róla.

Réthly Attila rendező úgy véli, ez az egész világon ismert 1988-as kultuszfilm lényegi módon beszél a nőkről, szerelemről, árulásról és megcsalásról, miközben tele van életörömmel és életigenléssel, ráadásul kivételes helyzetbe hozza a társulat színésznőit. „Ez az előadás róluk fog szólni, de természetesen a három férfiszerep is megkerülhetetlen.”

A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája
A Nők az idegösszeomlás szélén olvasópróbája
Fotó: Budapesti Operettszínház

Az olvasópróbán az újságírók ízelítőt kaptak a mű ígéretes dalaiból is. Mészáros Árpád Zsolt a Madrid, Peller Anna a Vénusz a vénában, míg Janza Kata a Láthatatlan című dalt énekelte.

Pepát, a kissé bohókás szinkronszínésznőt Peller Anna, Ivánt, az elragadó hangú szinkronszínészt Szomor György, Luciát, Iván elhagyott feleségét Janza Kata, Candelát, Pepa barátnőjét Gubik Petra alakítja. Paulina, Iván új szeretője Ábrahám Gabriella, Carlos, Iván és Lucia fia Kocsis Dénes, Marisa, Carlos menyasszonya Simon Panna, a taxisofőr pedig Mészáros Árpád Zsolt lesz. Az összes férfi karakterszerepet Petridisz Hrisztosz, a női karakterszerepeket Papadimitriu Athina alakítja.

A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila
A Nők az idegösszeomlás szélén nőszereplői és Varró Attila
Fotó: Budapesti Operettszínház

Az előadás zenei vezetője és karmestere Kovács Adrián, aki az Operettszínházban korábban a Broadway stúdió növendékeivel dolgozott a nagysikerű Parasztoperán. A koreográfus Balogh-Barta Viktória, aki az elmúlt években olyan nagyszínpadi munkákkal bizonyította tehetségét, mint például a Fame. A díszletekért Khell Csörsz, a jelmezekért Velich Rita felel. Az amerikai jogtulajdonosok várhatóan a tavasz folyamán tekintik meg az előadást.