Bernát, Felícia

Fidelio Napi Zene – Wagner: Tannhäuser - Erzsébet fohásza

2016.03.25. 17:19

Programkereső

Nagypénteken, a bűnbocsánat jegyében ismét Wagnertől választottunk. Tannhäuser című operájában a címszereplő bűnbocsánatért zarándokol Rómába a pápához. Hallgassuk meg szerelmese, Erzsébet fohászát, amelyben a Szűzanyához fordul, hogy maga és a bűnös Tannhäuser számára kérjen feloldozást.

Erzsébet nap mint nap a közeli keresztúthoz megy, hogy a zarándokok érkezését várja, közben sűrűn fohászkodik, hogy kedvese feloldozást nyerjen bűnei alól és térjen vissza hozzá. Megérkeznek a fáradt zarándokok, de Tannhäuser nincs közöttük. Erzsébet végleg feladja a reményt. Imában kéri Szűz Máriát, szánja meg, s engedje befejeznie boldogtalan földi létét:

A pápa oly súlyosnak találta vétkét, hogy nem oldozta föl:

Amint soha nem zöldül ki többé a kezemben tartott pásztorbot – szólt ítélete –, úgy nem menekülhetsz a pokol tüzétől.

Csak Erzsébet önfeláldozó halála hoz enyhülést. Tannhäuser Erzsébet nevével ajkán, égi közbejárását kérve, holtan borul a szeretett lány koporsójára. Fiatal zarándokok jelennek meg és egy kizöldült pásztorbotot tartanak kezükben. Az ég meghallgatta Erzsébet fohászát, önfeláldozása megváltotta Tannhäuser lelkét.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.