Luca, Ottilia

Űrutazás Szegeden

2016.04.11. 12:04

Programkereső

A tenger helyett az űrben fog bolyongani az elátkozott hollandi a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójában. A formabontó Wagner-feldolgozás egyik szereplője Paul Potts lesz.

Mind díszletében, mind jelmezében újszerű, progresszív megoldásokat láthatunk augusztusban, A bolygó hollandi című Wagner-opera feldolgozásában. Szabó Máté rendező mellett Khell Csörsz díszlet és Füzér Fanni jelmeztervező dolgozik együtt, hogy minél hatásosabb legyen a végeredmény.

IMG 0389
  A bolygó hollandival kezdődik július 1-jén a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja, Wagner-opera korábban még soha nem szerepelt az idén alapításának 85. évfordulóját ünneplő fesztivál műsorán.

 “A végtelent ábrázoló közeg nem feltétlen kell, hogy a tenger legyen - meséli Szabó Máté, miért esett a galaktikus körülményekre a választásuk. - A mi előadásunkban ezt felváltja egy még végtelenebb közeg, az űr. Az egyedüllétet és a magányba vetettséget szeretnénk minél radikálisabb eszközökkel ábrázolni.” Az alkotók a szó szoros értelmében a kozmikus magányt szeretnék megmutatni a színpadon a hollandi és Senta szerelmének történetén keresztül.

IMG 0267

Ehhez pedig a következők kellenek; hat méter átmérőjű bolygó, űrállomás, sőt gabonatábla a színpadon. Szkafanderek, űrlenyomatos ruhaköltemények, tejútként hullámzó estélyiruhák – sci-fire hajazó látvány. Ezek várják a nézőket július 1-jén és 2-án a szegedi Dóm téren.