György

A Bartók-rajongók mind a tíz ujjukat megnyalják majd

2016.05.05. 11:01

Programkereső

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál szervezői nagy fába vágják fejszéjüket; június 11-én a Bartók-maraton keretében a zeneszerző három színpadi műve lesz hallható, a műsort öt órásra tervezik.

Bartók Béla három színpadi műve - A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára - hallható június 11-én a Bartók-maratonon a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon. Az esten a Pannon Filharmonikusok zenélnek majd Okszana Linyiv vezényletével.

Bartók Plusz 2015, A fából faragott királyfi
Bartók Plusz 2015, A fából faragott királyfi
Fotó: www.operafesztival.hu

M. Tóth Géza, a monumentális előadás rendezője kifejtette, hogy a díszlet és a zenekari felállás is a bartóki szándékhoz illeszkedik; a díszlet-és jelmeztervező Zeke Edit úgy alkotta meg a színpadképet, hogy középen lesz a játszótér, amelyet a nézők körbevesznek; klasszikus, hatalmas, zárt díszletelemeket itt nem lehet elképzelni, ellenben mindenkinek van rálátása a színpadra.

Miskolc ismét operáktól lesz hangos

A Bartók Plusz Operafesztivál programjait a Bartók-évhez igazodva Bartók-maraton, előadássorozat színesíti, és az utcákon is Bartók-művek csendülnek fel. Lesznek kortárs operák és egy ősbemutató is.

A másik érdekesség az lesz, hogy a felületet homok borítja majd, amely érdekes közeget tud biztosítani a tánchoz és a látványhoz. A látvány másik alapeleme az alulról jövő fény, így jelenik meg többek között a híd, másik esetben pedig egy elválasztó vonal. A díszlettervező célja viszonylag kevés eszközzel nagy változatosságot létrehozni. Olyan módon is a stílusegység megteremtésére törekszenek, hogy közben több projektorral - az első pillanattól az utolsóig - vetítenek a földfelületre, mintha a homok élne, változna, színeződne, nyirkosodna.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, hogy A fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin, majd A kékszakállú herceg vára hangzik el, végül az estet ismét A fából faragott királyfi előadása zárja. A szünetekkel mintegy 5 órásra tervezik a maratont. Hozzátette: a produkciónak otthont adó Jégcsarnokban a zenekar olyan kiállásban jelenik meg, ahogy azt Bartók megírta.

A fesztiváligazgató kiemelte: a Bartók-év zászlóshajója az operafesztivál, benne ez a produkció. Mint mondta, "a bartóki teljességre törekvés és ez a hihetetlen magas színvonalú trilógia - még ha ő nem is annak szánta - az emberi életnek olyan teljességét öleli át, hogy alkotó legyen a talpán, aki ellenáll a kísértésnek."

A miskolci operafesztivál június 10. és 19. között várja az érdeklődőket a koncerteken túl előadásokkal, konferenciával és ősbemutatóval is.