Dezső

Romlatlan fiúhang, romló testben – a kasztráció árnyoldalai

2016.07.01. 10:52

Programkereső

Mindenki ámulattal csodálta őket csengő hangjukért, ám kegyetlen eljáráson átesett férfiaknak súlyos testi elváltozásokkal kellett szembenézniük.

Egészen a 19. század végéig élt az a gyakorlat, hogy a fiú operaénekeseket, annak érdekében, hogy megőrizzék csengő, gyermeki hangjukat, még a pubertás kor előtt kasztrálták. Kiderült, hogy a megcsonkított fiúk nem csak heréiket veszítették el, hanem más testi elváltozásokkal is szembe kellett nézniük – olvasható a Múlt-kor oldalán.

Gaspare Pacchierotti és koponyája
Gaspare Pacchierotti és koponyája
Fotó: Nature.com

A Padovai Egyetem szakértői megvizsgálták egy 19. században élt előadóművész, Gaspare Pacchierotti csontvázát, az eredményekről pedig a Scientific Reportsban számoltak be. A tanulmány kitér rá, hogy a kasztrált énekesek több esetben magasabbak voltak, mint a hasonló beavatkozáson át nem esett társaik. „A kasztráltak szokatlanul magasak voltak, nagy, hordó alakú mellkassal, gyermekekre jellemző gégével és hosszú, nyurga lábakkal” – írják. A felsorolt jellemzőket Pacchierotti csontjai is alátámasztják, magassága például a combcsontok, sípcsontok és felkarcsontok hossza alapján 191 cm lehetett.

A CT-vizsgálat alapján csigolyatörést és csontsűrűség-csökkenést is megállapítottak, ami mögött a kasztráció hatására kialakuló csontritkulást sejtik a kutatók, ám nem elhanyagolható a szakmai ártalom lehetősége sem, miszerint a nyakcsigolyakopást a próbák alatti folyamatos fej és a nyakmozgatása okozta.

A tanulmány megemlíti továbbá, hogy három légzőizom esetében is tapasztaltak elváltozást, valamint a lapockákon is megfigyelhetőek voltak olyan nyomok, amelyek arra utalnak, hogy Pacchierotti gyakran használta a karjait éneklés közben. Érdekesség, hogy a testi problémák ellenére 81 éves koráig élt, amelyben számos „érzéki” kapcsolatról van tudomásunk.

A kutatók mindeddig egyetlen operaénekes, Carlo Broschi, művésznevén Farinelli maradványait tanulmányozhatták. A leghíresebb kasztrált szoprán énekes 1705 és 1782 között élt. Gyermekkorában kasztrálták a gyönyörű hangja miatt, mondván a romlatlan fiúhang szárnyal a legszebben. Már életében legenda övezte, több novella jelent meg róla politikai és szexuális felhangokkal, 1994-ben pedig filmet készítettek életéről Farinelli címmel.