Emil, Csanád

„A várért vagyunk” - az operett ünnepe az Oroszlános Udvarban

2016.07.07. 10:12

Programkereső

Idén nyáron is megrendezik a Budavári Palotakoncertet augusztus 5-én és 6-án. A közkedvelt operett melódiák a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában csendülnek fel.

Lőrinczy György, a Budapesti operettszínház főigazgatója az év legkiemelkedőbb operett ünnepének nevezte a Budai Várban megrendezésre kerülő eseményt, amely idén a Várvédő Gála elnevezést kapta.

A televíziós közvetítésnek köszönhetően igazán széles közönségréteghez sikerült eljuttatni az egyre népszerűbb műfajt – fejtette ki a koncert egyik producere, Dr. Vadász Dániel. Mint megjegyezte, egyre nagyobb az érdeklődés és kereslet az Operettszínház iránt, az elmúlt évben Dél-kelet Ázsia hét országában mutatkozhattak be hasonló gálával, hat japán várossal pedig arról állapodtak meg, hogy a következő öt évben közös újévi koncerteket tartanak majd.

Az ugyancsak producerként közreműködő Nacsa Olivér úgy látja, az est nem csak az operett, hanem egyben a zenés színház ünnepe is, hiszen ma ez az egyetlen olyan zenés színházi produkció, ami főműsorban látható a Magyar Televízióban, ráadásul kiemelt időpontban, augusztus 20-án.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető elmondta, nagy kihívást jelentett az idei koncert, mert a nézők azt várják, hogy a legnagyobb slágerek minden évben újra és újra felcsendüljenek, de nekik az a feladatuk, hogy újjal is meglepjék a közönséget.

„Mellettük, értük és persze a várért vagyunk”

Az idei koncert azért kapta a Várvédő Gála elnevezést, mert a színház ezzel reflektál a vár aktuális átépítésére. „Mellettük, értük és persze a várért vagyunk” – jegyezte meg Kero, hozzátéve, a műsorba több olyan szám is bekerült, amiben katonák, huszárok jelennek meg, „ami mind azt sugallja, hogy az operett rendkívül békés, szerelmes műfaj, de ha kell, ott áll a gáton.” A nagy klasszikusok mellett idén több Offenbach és az itthon kevéssé ismert Robert Stolz által írt dalt is előadnak majd. A hat részből álló gála műsorvezetője ez alkalommal is Szulák Andrea lesz.

A gálaestre különleges jelmezek készülnek. A nyitószám az Éljen a magyar lesz, amit az új balettigazgató Bodor Johanna állít színpadra, és a karmester, Makláry László is szerepet kap benne. A zenei vezető szerint nagyon fontos, hogy szélesítették a repertoárt, ezáltal pedig az itthon kevésbé ismert szerzőket is megismertessék a közönséggel.

Az operett csillagai

Kocsis Dénes megjegyezte, soha nem gondoltam volna, hogy vezető musical színészként egyszer majd operettet énekel, ám az idei évadban táncoskomikusként már kipróbálhatta magát. Oszvald Marika, a műfaj Kossuth-díjas nagyasszonya boldog, hogy felléphet a Várban, mert úgy gondolja, hogy ez a miliő emelkedettséget ad a műfajnak. Szendi Szilvi férfiruhába öltözve lép majd fel, „mint az operett elkötelezett katonája.” Vadász Zsolt az Operettszínházban hősszerelmeseket alakít, itt azonban egy szám erejéig „kemény csávó” lesz, aki még tánctudását is megcsillogtathatja.

Peller Károly minden évben fellépett a Palotakoncerten, Dolhai Attila rendszeres visszatérő, Lukács Anita viszont első alkalommal énekel az Oroszlános Udvarban. Fischl Mónika kifejtette: „a televíziós közvetítésnek köszönhetően olyan emberek is megismerhetik ezt a műfajt, akik talán az Operettszínházba nem jönnének el. Az ország ismét szeretni kezdi ezt a műfajt és értékén kezelni.”

Az augusztus 5-i és 6-i Palotakoncerten fellép még Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Frankó Tünde, Laki Péter és Peller Anna is.