Orbán

Fidelio Napi Zene – Wagner: A walkür

2016.08.13. 17:24 Módosítva: 2016-08-13 17:27:50

Programkereső

140 évvel ezelőtt, 1876. augusztus 13-án kezdődtek az első Bayreuthi Ünnepi Játékok, ezért mai választásunk Wagner: A walkür című művének 1992-es, Bayreuth-i előadására esett, melyet Barenboim vezényel.

Az első ünnepi játékokon a nézők között ott ült Csajkovszkij, Grieg és Nietzsche is. A játékok a A Nibelung gyűrűje ciklussal kezdődtek, a Rajna kincsét a magyar Richter János vezényelte, felhangzott Beethoven IX. szimfóniája is, ezt követte A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya. A pénzügyi nehézségek miatt csak 1882-ben megrendezett második fesztivál a Parsifal ősbemutatójával nyílt meg; ez Wagner egyetlen műve, amelyet kifejezetten a Festspielhaus különleges akusztikai lehetőségeit szem előtt tartva írt.

Az előadások 1951 óta július 25-től augusztus 28-ig tartanak. A mintegy kétezer nézőt befogadó színházban - jóllehet többször is felvetődött, hogy kortárs kompozíciókkal is bővítsék a repertoárt - ma is kizárólag Wagner műveit játsszák. A műsort tíz Wagner-opera adja, évenkénti forgóban, ezeken kívül egyedül Beethoven IX. szimfóniája szólalhat meg különleges alkalmakkor.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.