Orbán

Húsz nemzet énekesei mérik össze tudásukat a Zeneakadémián

2016.08.16. 15:50

Programkereső

Szeptember 19-25. között a nagyközönség számára is nyilvános fordulóihoz érkezik a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny.

A Zeneakadémia történetének első, saját rendezésű versenyét 2014-ben hirdették meg először, alig néhány hónappal az épület újranyitását követően. A versenyt övező nemzetközi érdeklődés, és a versenyzők egyöntetűen pozitív visszajelzései után idén januárban második alkalommal is meghirdették a 18-32 éves hölgyek, illetve a 18-35 éves urak számára a megmérettetést, amelynek első fordulójára egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott áriát tartalmazó videófelvétel beküldésével lehetett jelentkezni.

Marton Éva Énekverseny
Marton Éva Énekverseny
Fotó: Tuba Zoltán

Az előzsűri döntése alapján II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen mintegy húsz nemzet hetvennél is több művésze képviseltetheti magát: a nyolc magyar énekes mellett tíznél több európai ország versenyzői, tucatnyi orosz művész, valamint kazah, mongol, kínai és koreai, valamint USA-béli fiatal énekesek vehetnek részt a szeptember 19-25. közötti élő fordulókon.

A verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Honghai Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A több mint 42.000 Euró összdíjazású verseny élő fordulóin hét tetszőleges ária és egy Liszt-dal előadásával mérik össze tudásukat a világ legkülönbözőbb pontjáról érkező fiatal művészek, akiket a döntőben, valamint a Magyar Állami Operaházban megrendezendő gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara fog kísérni, a Kossuth-díjas Kocsár Balázs vezényletével.

A versenyzők életrajzát és műsorát, illetve a verseny legfrissebb híreit keresse a martoncompetition.hu oldalon, a fordulók időbeosztását és a jegyvásárlási lehetőségeket megtalálhatja ide kattintva.