Orbán

Felújítják Sydney ékességét

2016.08.17. 14:54

Programkereső

Egész Ausztrália szimbóluma, egyben a világ legtöbbet fotózott épülete, a Sydney Operaház néhány évvel ezelőtt a világ legrosszabb akusztikájú koncerttermének címét is kiérdemelte. Megérett az idő a felújításra.

A 20. századi építészet egyik remekművének, egy egész kontinens szimbólumának felújítása kezdődik meg jövőre. - adta hírül a classicalmusicnews.ru orosz komolyzenei hírportál. A tervek szerint a munkálatok 2020-ig tartanak majd.

Sydney Opera
Sydney Opera

Az ausztrál főváros vezetésének tájékoztatása szerint a történelmi jelentőségű épület bár megújul, megőrzi azokat a külsőségeket, amelyek Ausztrália szimbólumává tették. Az épület népszerűségét mi sem támasztja alá jobban, minthogy turisták százai keresik fel naponta Sydney ékességét, olyanok is, akik nem érdeklődnek sem az opera sem pedig a klasszikus zene iránt.

A színház épülete a világon legtöbbet fotózott épületek közé tartozik, azzal együtt, hogy egy 2011-es felmérés szerint, amelyben a zenekritikusok és a közönség szava is számított, az egyik legrosszabb akusztikájú dalszínháznak választották.

"A színház történelmi kialakításához igazodva, a modern technológia követelményeinek megfelelve szeretnénk minden korosztály számára élvezhetőbbé és vonzóbbá tenni az operaházat" – fogalmazott Louise Herron a dalszínház ügyvezető igazgatónője.

Éppen ezért a 154 millió dolláros költségvetésű felújítás magában foglalja az opera koncerttermeinek akusztikai felülvizsgálatát és korszerűsítését, de az nézőtéri ülőhelyek számának növelését és a jobb helykihasználás megvalósítását is. A korábban nem használt terekben kreatív oktatóközpont kerül kialakításra