Dezső

Szerb előadás nyerte az Armel közönségdíját

2016.08.17. 10:00

Programkereső

Az internetes szavazás eredményét idén is a Sziget Fidelio Színpadán jelentették be.

Az ARTE Közönségdíjért az Armel Opera Festival öt új produkciója versengett. A közönség az Arte Concert weboldalán június 27. és augusztus 10. között adhatta le szavazatát, a végeredményt pedig idén is a Sziget Fesztivál utolsó napján, augusztus 16-án ismertették, ünnepélyes keretek között, a Fidelio Színpadon.

A szavazatok alapján a Szerb Nemzeti Színház (Novi Sad) produkciója, a The Omnibus Opera került ki győztesen. A díjat a Szerb Nemzeti Színház képviseletében az előadás egyik énekese, Zeljko Andric vette át.

Az előadás három egyfelvonásos opera buffóból áll.

A telefon (The Telephone) címet viselő produkció a telefonok indokolatlan és túlzásba vitt használatát állítja pellengérre. A telefon hiúsítja meg főhősünk lánykérési szándékát is. Ben, a férfi, kétségbeesetten, lóhalálában indul üzleti útjára. A lánykérésre is telefonon kerít sort végül. Lucy, a barátnője igen mond és ígéretet tesz, hogy hozzámegy feleségül.

A második opera, a Lapjárás (Hand of Bridge), korunk társadalmának leggyakoribb, házassággal kapcsolatos problémáinak szórakoztató kommentárja. A komikusan tálalt konfliktusok két középkorú, éppen bridge játékba feledkező pár problémái: magánéleti elégedetlenségük fantáziák felé sodorja őket ebben a féltékenységből, hűtlenségekből és biszexualitásból szőtt furcsa hálóban.

Az Oda és vissza (There and Back) címet viselő darab olyan válogatott szerelmi intrikákba von be minket, melyek féltékenységi rohamokba és végül – a hűtlenség büntetéseként – gyilkosságba torkollanak. Az események villámsebességgel történnek, mellőzve a linearitást, mely a klasszikus operák standard motívumainak – megtévesztés, féltékenység, gyilkosság, öngyilkosság – paródiáját eredményezi.

Az opera az ARTE Concert weboldalán az év végéig megtekinthető.