Konstantin

Dubai mint a kultúra fővárosa?

2016.08.18. 14:44

Programkereső

2016 szeptemberében, néhány hét múlva nyílik meg Dubai grandiózus operakomplexuma, amelynek színpadát a nemrég Budapesten is koncertező Plácido Domingo avatja fel.

Az új épület egy tradicionális halászhajó formáját ölti majd, ezzel is szimbolizálva Dubai és a tenger kapcsolatát, valamit a közösség halászati hagyományait. - írja az arttour.ru portál. Az operaház ablakaiból Dubai méltán híres felhőkarcolóira nyílik kilátás, de az odalátogatók szeme elé tárul majd a híres táncoló szökőkút is. A koncertterem kétezer ember befogadására képes, a színpad pedig pillanatok alatt átalakítható, ha színházi, zenés színházi előadásokra kerül majd sor.

Dubai Opera

Az operaprodukciók, klasszikus hangversenyek, balett-előadások és jazzestek mellett tartanak majd rock- és popzenei koncerteket, de filmvetítéseket és prózai színházi előadásokat is. A koncertkomplexum alkalmas lesz akár ezer fős fogadások és konferenciák megtartására is.

dubai-opera-1

Az épületért felelős tervező cég vezetője Mohamed Al Abbar úgy vélte, hogy

a koncerterem az első lépés ahhoz, hogy Dubaira mint a kultúra városára is gondoljanak az emberek.

Reményét fejezte ki, hogy a zenei központ rövid időn belül csatlakozhat a világ vezető koncerttermeinek sorába.

Dubai-Opera-House-Exterior-5

A Dubai Operaház első évadában összesen negyvenkilenc előadást kerül majd színpadra, köztük A sevillai borbély Rossinitől és Bizet Gyöngyhalászok című operája. Utóbbi alkotásban a dubaiak saját tradícióikat is felfedezni vélik a gyöngyhalászat mesterségén keresztül. Műsorra kerül továbbá a Giselle és a Coppélia balett-előadás a novoszibirszki teátrum vendégszereplésével, de a tervek között szerepel José Carreras és a Lausanne-i Maurice Béjart balettegyüttes fellépése, valamint egy jégtáncprodukció is.