Júlia, Rita

23 milliárdot kap az Operaház

2016.08.25. 09:11

Programkereső

Két év alatt mintegy 23 milliárd forintból valósulhat meg a Magyar Állami Operaház felújítása - olvasható a Magyar Közlönyben.

A határozat szerint a kormány egyetért a budapesti Operaház "épületének, üzemházának és további, funkcióváltással érintett ingatlanjainak korszerűsítését célzó beruházásnak" 2016 és 2018 közötti megvalósításával. Ókovács Szilveszter tavaly novemberben még azt nyilatkozta: szeretnék, ha 9 hónap alatt befejeződne a felújítás. 

A beruházás összesen legfeljebb 23,2 milliárd forintból valósulhat meg. Felújítják az Operaház homlokzatát, korszerűsítik a színpadtechnikát, javítják az akusztikát és a nézők kényelmi szintjét, átalakítják a zenekari árkot, restaurálják a műemléki díszítéseket, továbbá kicserélik az Operaház közműhálózatát, telepítik gyengeáramú rendszereit, lebonyolítják az épületen belül szükséges funkcióváltásokat, valamint felújítják az üzemházat és a műhelyeket. Az újranyitás határideje 2018. május 24.

Eiffel-csarnok
Eiffel-csarnok
Fotó: Nagy Attila

Az Andrássy úti épület felújításának részleteiről, az előadások lebonyolításáról, az átalakítások nagyságrendjéről, a nézőtér kényelmetlen székeiről és az Opera Café sorsáról érdeklődve, elküldtük kérdéseinket az Operaház illetékeseinek, akik két hetet kértek a válaszadásra. 

magyaridok.hu ugyanakkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején tett bejelentésére hivatkozva úgy tudja, hogy a felújítás alatt sem marad opera-előadás nélkül a közönség. A meghirdetett előadásokat, az Erkel Színházban és az addigra elkészülő, Kőbányai úti Eiffel-csarnokban bonyolítják majd le. A X. kerületi, úgynevezett Eiffel-csarnok, egykori MÁV Északi Járműjavító hasznosításáról tavaly júliusban döntött a kormány. Korábban felmerült a terület bevásárlóközpontként, lakóparkként, levéltárként való hasznosítása is. A barnamezős területen állami forrásból, 14,5 milliárdos beruházással készül el az új kulturális központ.

Eiffel-csarnok
Eiffel-csarnok
Fotó: Nagy Attila

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent ajánlati felhívás szerint a munkálatok során 21 ezer négyzetméternyi tetőfelület, 60 tonnányi tető acélszerkezet újul meg, a kivitelezőnek 42 ezer négyzetméternyi felületkezelést is el kell végeznie. A felújítandó Eiffel-csarnok területe 25 ezer négyzetméter, a kiírás szerint ezenkívül 10 ezer négyzetmétert érintő épületbontás is szerepel a feladatok között. A Népliget szomszédságában fekvő csarnok 220 méteres hosszával és 110 méteres szélességével jelenleg az ország legnagyobb állami kézben lévő ipari műemlék épülete.

Az 1886-ban épített, acélszerkezetű épület azonban nem csupán átmeneti otthon lesz, hanem az Opera és az Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd Eiffel Műhelyház néven.