Eszter, Eliza

A mínusz egyedik nappal kezdődik az Opera évada

2016.08.31. 15:31

Programkereső

A Zrínyi-emlékév részeként csendül fel egy horvát zeneszerző operája szeptember 18-án az Operaházban. Az Eszéki Horvát Nemzeti Színház vendégjátéka során Zrínyi Miklós életének momentumai elevenednek meg.

A horvátok számára a nemzeti opera megteremtése fűződik Ivan Zajchoz, aki egyik leghíresebb, Budapesten második alkalommal hallható darabjában emlékezett meg a két nemzetet összefűző történelmi hősről.

A három felvonásos művet a horvát opera legkiemelkedőbb, művészileg rendkívül értékes darabjaként tartják számon - hangsúlyozta Gordan Grlić Radman a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, aki a hűség, a hazaszeretet és a bátorság szimbólumának nevezte Zrínyi Miklóst.

Ivan Zajc darabját a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából, csaknem 250 vendégművész közreműködésével láthatja a budapesti közönség.

Az Operaház tájékoztatása szerint a Zrínyi Miklós (Nikola Subic Zrinski) című opera most látható produkciója 2012 novemberében mutatkozott be Eszéken Nina Kleflin rendezésében. Az opera ősbemutatóját 1876. november 4-én tartották Zágrábban és remek fogadtatásra talált mind a közönség, mind a kritikusok körében. A mű az akkori európaizenei irányzatokat a horvát dallamvilággal ötvözte, librettóját a horvát író és műfordító, Hugo Badalić írta Theodor Körner német költő Zrínyi című 1812-es drámája alapján.

A zeneszerző, Ivan Zajc, akit a horvát Verdinek is neveznek, Milánóban tanult, több éven át Bécsben tevékenykedett, majd hazatérése után négy évtizeden át volt hazája zenei életének meghatározó egyénisége. Csaknem ezer zeneművet írt, munkássága azonban hazáján kívül kevéssé ismert.