József, Bánk

Fidelio Klasszik: Geszti Péter és Marton Éva

2016.09.02. 15:14 Módosítva: 2016-09-02 15:17:04

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 3-i adásában hallható lesz még Csizek Gabriella kurátor és Gál Róbert.

Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, előadóművész, rapper a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb alakja, aki mindig mutat valami újat, valami szokatlant a zenében. Ősszel korábbi nagy sikerű formációi, a Rapülők, a Jazz+ Az és a Gringo Star slágereit is megidézi az immár hetedik Jazzy Fesztiválon. A Rapülők együttes óriási meglepetés volt, hiszen magyarul senki nem rappelt azelőtt, és a dalokat szinte mindenki azonnal megtanulta. 1997-ben hívta életre a Jazz+Azt, Dés Lászlóval közösen készítették a dalokat, és három énekesnőt kértek fel: Kozma Orsit, Váczi Esztert és Behumi Dórit. Szintén Geszti Péter nevéhez kapcsolódik a néhány éve felállt Gringo Star. Bármelyik Geszti-produkciót is nézzük azonban, sajátos zenei világa, az azonnal felismerhető énekhangok és szövegek időtlennek bizonyultak mindegyik stílusban, ezért a Jazzy Fesztivál számára az egyik nagy attrakciót jelentik majd Geszti Péter és vendégeinek fellépése. Az aktualitást pedig az adja, hogy Geszti Péternek néhány hónapja jelent meg új zenei anyaga, de a koncerten felcsendülnek a korábbi együttesek ismert dalai is, természetesen jazzesre áthangszerelve; a koncert vendégei pedig Pély Barna, Váczi Eszter és Gereben Zita lesznek.

Huszonöt ország képviseletében száznál is több fiatal operaénekes jelentkezett a Zeneakadémia második alkalommal meghirdetett Nemzetközi Marton Éva Énekversenyére, amelyet idén szeptember 19. és 25. között rendeznek meg Budapesten. A 42 ezer euró összdíjazású megmérettetés első fordulójára egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária videófelvételével jelentkezhettek a 18 és 32 éves énekesnők, illetve a 18 és 35 év közötti énekesek. A magyar és határon túli versenyzők, valamint a jelentős orosz és ukrán érdeklődés mellett nagy számban érkeztek pályaművek Kínából, Törökországból és az Egyesült Államokból. Az őszi élő fordulóba továbbjutó énekesek egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A zsűribe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója; Szung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Hunghaj Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora; illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A megmérettetés élő internetes közvetítését Magyarországról és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A verseny megálmodójával és névadójával, Marton Évával beszélgettünk.

Négyszáznál is több ikonikus borító látható a Capa Központ Total Records – Lemezborítók: fotográfia és zene című kiállításán. Ezek a kis négyzet alakú felületek teljes fotótörténeti áttekintést nyújtanak, egyfajta időkapszulaként zárva magukba zenét és képet. A tárlat a fotó- és képzőművészet nagyágyúit sorakoztatja fel Andy Warholtól Yoko Onón, David Bowie-n és Damien Hirst-ön keresztül egészen olyan fotográfiai nagymesterekig, mint Annie Leibovitz és Helmut Newton. Az október 2-ig látogatható tárlat társkurátorával, Csizek Gabriellával beszélgetünk.

Jávor Pál, „a fenegyerek, a színművész és az ember” alakját idézi meg Gál Róbert zenés darabja, amelyet szeptember 13-án mutatnak be a Spinozában, a 14. Spinoza Fesztivál keretében. Jávor Pál, született Jermann Pál az első magyar férfi filmsztár, a harmincas évek férfiideálja volt. Tehetsége mellett embersége is legendás, a vészkorszakban nyíltan kiállt üldözött felesége és kollégái mellett.1944 áprilisában eltiltották a színészettől, és 9 hónapos meghurcoltatása következett. A darab nemcsak Jávor munkásságát, de a vele történteket is megmutatja Gál Róbert. A szerző szociológus, író, aki olyan legendás komponistákról írt már életrajzi regényeket, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla, Huszka Jenő vagy Seress Rezső.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 4-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja