Júlia, Rita

Musical az 56-os forradalom tüzében

2016.09.06. 10:09

Programkereső

A Budapesti Operettszínház a nyári vendégjátékok és turnék után szeptember 5-én a Lady Budapest sajtónyilvános olvasópróbájával kezdte 2016/2017-es évadát.

Kocsák Tibor és Miklós Tibor történelmi rockoperája, a Lady Budapest október 21-én debütál a Budapesti Operettszínházban. A világhírű író-rendező Tábori György Utazás című forgatókönyvéből készült darabot húsz évvel a Bakáts téri ősbemutató után most Somogyi Szilárd rendezésében tűzi műsorára a színház. Az Operettszínház ezzel az előadással tiszteleg az '56-os forradalom hatvanadik évfordulója előtt.

Somogyi Szilárd rendező
Somogyi Szilárd rendező
Fotó: Kállai-Tóth Anett

A forradalom alatt, illetve a forradalmat követő káoszban játszódó történet főhőse az angol Lady Ashton, aki mindent megtesz azért, hogy szerelmét, Veres Pált, a sebesült forradalmárt kimentse az országból, csakhogy a határon egy szovjet őrnagy megállásra kényszeríti őket.

A darab létrejöttét az 56-os Emlékbizottság támogatta. Somogyi Szilárd elmondta, hogy lehetőségük volt arra, hogy „élesben” kipróbálják, hogy működik az előadás, mert a színház stúdiósainak vizsgadarabjaként a nyár elején már színpadra állította a művet. Így ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában kezd most neki a műnek nagyszínpadon.

A rendező azt is elárulta, hogy nagyon sok szereplőt vonultat fel az előadás, amikor mindenki jelen van, nyolcvanketten állnak majd a színpadon. „Az a vízió, amit a darab egyik jelenetéről gondolok, megköveteli, hogy ennyi ember álljon ott. Abban a pillanatban a Szózatnak úgy kell megszólalnia, hogy az ne csak rólunk, magyarokról szóljon, hanem egy kiáltás legyen mindenkiért, aki hasonló helyzetben van, mint'56-ban voltak a magyarok”.

Pillanatkép az olvasópróbáról
Pillanatkép az olvasópróbáról
Fotó: Kállai-Tóth Anett

A musical zeneszerzője, Kocsák Tibor úgy gondolja, hogy Miklós Tibor szövegíróval való közös munkáik közül ez az egyik legkülönlegesebb, legszebb és talán a legprogresszívebb alkotás. Elmesélte, hogy az 1996-os ősbemutató idején a Bakáts téren nem volt pénz szimfonikus zenekarra, magnóról ment az elektronikus alap. Most azonban Kemény Gábor és Bíró Rudolf hangszerelésében újabb dimenzióba és az őt megillető zenei környezetbe kerül a darab. Végül kitért arra, hogy Tábori György kifejezetten rajongott a musicalért és szívügyének tartotta. „Ha még élne, most biztosan boldog lenne.”

A sajtótájékoztatón felhangzott a mű néhány emblematikus dala Janza Kata, Vágó Zsuzsi, Szerényi László és Veréb Tamás tolmácsolásában. Az előadás főbb szerepeiben látható továbbá Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter, Szinetár Dóra, Vágó Bernadett, Peller Anna, Kerényi Miklós Máté, Horváth Dániel, Földes Tamás, Cseh Dávid, Laki Péter, Németh Attila, Szomor György, Dancs Annamari, Prescsák Zita, Gömöri András Máté, Angler Balázs, Kocsis Dénes és Siménfalvy Ágota.

Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter
Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter

A Lady Budapest koreográfusa Bodor Johanna, aki a stúdiós vizsgaelőadáshoz készített koreográfiákat most tovább fejlesztve alakítja át a nagyszínpad követelményeinek megfelelően. A jelmezeket Horváth Kata tervezte, aki a korhűség és a modernség határán egyensúlyoz ruháival. A díszletekért Gyarmathy Ágnes felel. A zenei vezető Silló István, karmester Dinnyés Dániel, vezető korrepetitor Kovács Adrián.