Sándor, Ede

Schindlerről szóló operát mutatnak be

2016.09.07. 14:30 Módosítva: 2016-09-07 14:32:07

Programkereső

A második világháborúban zsidókat mentő Oskar Schindler német gyárosról és feleségéről szóló operát állítanak színpadra a csehországi Brnenecben, az egykori koncentrációs táborban.
Oskar Schindler
Oskar Schindler
Fotó: Flicker.com

Az opera Thomas Morse amerikai zeneszerző műve. Morse elmondta, hogy a darab bemutatásával szeretne hozzájárulni az egykori brneneci láger- és gyárkomplexum megőrzéséhez. Schindler zsidó munkásokat alkalmazott a brneneci gyárában, és így több mint ezer ember életét mentette meg, akikre halál várt volna, ha a nácik deportálják őket. A történelmi helyszínt szeretnék holokauszt-emlékhellyé változtatni.

Martin Netolicky, Pardubice régió önkormányzati vezetője, a cseh törvényhozás alsóházában támogatta az emlékhely létrehozását, és hangsúlyozta, hogy Brnenec egyedülálló történelmi helyszín, mivel csak ez a koncentrációs tábor maradt fenn Csehország területén a háború után, a gyárban pedig egészen a legutóbbi időkig folytatódott a textilgyártás. A komplexum azonban jelenleg romos állapotban van.

Morse négy éve fogott hozzá a Frau Schindler című opera megkomponálásának. A mű megalkotásakor a szereplők lelki motivációira és egymáshoz fűződő kapcsolataikra összepontosított.

A zeneszerző úgy vélte, az általa ábrázolt Schindler-portré közelebb áll a valósághoz, mint a Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében megjelenő gyáros.

A Cseh Soa és Oskar Schindler Emlékhely Alapítvány holokauszt-emlékhellyé szeretné alakítani az egykori gyárat és koncentrációs tábort. A tervek szerint felépítenék a tábor hű mását, ahol bemutatnák Schindler életét és néhány fogoly sorsára is rávilágítanának.

Az emlékhelyen látogatókat fogadnának - külföldi érdeklődőkre is számítanak -, valamint kiállításokat és konferenciákat szerveznének. Tervbe vették holokauszt témájú könyvek kiadását és filmek készítését is.