György

50 éves a "Met", a világ egyik legnevesebb operaháza

2016.09.16. 11:58

Programkereső

1966. szeptember 16-án, fél évszázada nyílt meg a New York-i Lincoln Centerben a Metropolitan Opera új otthona, egy több ezer férőhelyes színház, amely ma már a világ egyik legfontosabb dalszínháza.

San Juan Hill, ahol a színház épült, korábban meglehetősen rossz hírű környék volt, mégis bírt egyfajta kulturális jelentőséggel: az 1940-1950-es években bandaháborúk dúltak Manhattan nyugati oldalán, fekete bőrűek az olasz és az ír bevándorlók ellen és fordítva.

San Juan Hill ihlette a West Side Story történetét és kulisszáit.

A zűrös negyed azonban szálka volt a város főépítésze szemében, és amikor több kulturális intézmény is új épületet kért magának, Robert Moses elérkezettnek látta az időt és lebontatta a környéket.

Metropolitan Opera
Metropolitan Opera

Az új "Met" jubileuma alkalmából az operaház nagyszabású gálaműsorral készül, fellép mások mellett Plácido Domingo, Renée Fleming és Anna Netrebko. A jövő májusi eseményre kapható legolcsóbb jegy 2000 dollár (552 ezer forint), és ebben nem foglaltatik benne az üdvözlőital és a vacsora.

Egy asztal minden jóval 150 ezer dollárt (41,5 millió forintot) kóstál.

James Levine főzeneigazgató elbúcsúzott a közönségtől

A New York-i Metropolitan Opera Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő karmesterét az utóbbi években már egyre jobban akadályozta egészségi állapota a munkában, ezért 40 év után május 8-án vezényelte egyik utolsó koncertjét a Metropolitan Operában. A zenekar és a közönség szűnni nem akaró tapssal hálálta meg munkásságát.

A szeptember 26-án a Trisztán és Izoldával - és hagyományosan az amerikai himnusszal - kezdődő évad előadásaira ennél persze jóval olcsóbban is lehet jegyet kapni - biztosította az érdeklődőket Peter Gelb igazgató, akit a Financial Times című lap az operavilág legbefolyásosabb emberének kiáltott ki. A 2016/2017-es szezonban 225 előadás és 26 darab lesz látható, közülük kilenc új rendezésben. Jegyek 25 és 480 dollár (6900 és 132 600 forint) között válthatók. "A nézőket bizonyára felvillanyozza egyre bővülő repertoárunk. Büszkék vagyunk a Lincoln Centerben eddig eltöltött ötven évünkre" - mondta Gelb.

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74
Évi csaknem háromszázmillió dolláros (82,87 milliárd forintos) költségvetésével a Met a világ legnagyobb kulturális intézményei közé tartozik.

Újabban azonban gondot okoz számára a csökkenő nézőszám. Pénzügyi áldás viszont az élő HD-közvetítéssorozat, az a kezdeményezés, amelynek keretében világszerte sugározzák az előadásokat, és amely alapvető változásokat hozott a szférában. A Met forradalmat indított és számos követőre talált a projekttel - emlékeztetett a New York Times.

41 éves karmester lett a New York-i operaház új főzeneigazgatója

A kanadai Yannick Nézet-Séguin váltja James Levine-t a New York-i Metropolitan operaház főzeneigazgatói posztján. Levine négy évtized után vonul vissza súlyosbodó Parkinson-kórja miatt.