Márk

Megkezdődött a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

2016.09.20. 10:45

Programkereső

Sorsolással kezdetét vették a Zeneakadémia által rendezett megmérettetés élő fordulói. A verseny a 48. sorszámú versenyzőtől indul, hét magyar énekessel a mezőnyben.

Tizennyolc országból negyvennyolc versenyző érkezett a szeptember 19-25. között megrendezett II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre. A sorsoláson Marton Éva köszöntötte, majd Schanda Beáta versenytitkár a verseny menetéről tájékoztatta az egybegyűlteket. Végül a legfiatalabb versenyző, Bata Réka Dorka közreműködésével kialakult a verseny sorrendje: az elődöntőket a 48. sorszámú Ekaterina Rostova kezdi meg.

A hazai versenyzők mezőnyében a legfiatalabb az 1995-ös születésű Bata Réka Dorka, a legtöbb színpadi tapasztalattal minden bizonnyal Vincze Klára rendelkezik. Tekintse át alább a jelentkezők eddigi eredményeit: 

Bata Réka Dorka


Hangfaj: Szoprán

Születési idő: 1995. augusztus 24.

2014-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium klasszikus ének szakán, majd ugyanebben az évben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre klasszikus épnek képzésére. Részt vett Vashegyi György, Korondi Anna és Hamari Júlia mesterkurzusain. 2016-ben a döntőben végezett a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen, valamint elnyerte a legjobb 21 év alatti versenyzőnek járó különdíjat.

Erdős Attila

Hangfaj: Bariton


Születési idő: 1991. január 31.

Zenei tanulmányait zongoristaként kezdte meg. 2010-ben a Bartók Béla Konzervatóriumba járt ének szakra, majd 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakjára, ahol Marton Éva Kossuth-díjas opera-énekesnő növendéke lett. BA diplomája megszerzését követően Master szakon folytatja tanulmányait, jelenleg elsőéves. Részt vett Hamari Júlia, Francesca Provvisionato, Johannes von Duisburg, Nicholas Clapton, Francesco Torrigiani és Vashegyi György mesterképzésén.

Horti Lilla


Hangfaj: Szoprán

Születési idő: 1992. november 8.

2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadóművészet-klasszikus ének képzésére, majd 2015-ben ugyanitt kezdte meg az operaének mesterképzést, Marton Éva és Virág Emese növendékeként. Szerepelt a Zeneakadémia Koncertközpont első operaprodukciójaként bemutatott 2013-as Varázsfuvolában, valamint az ugyanitt bemutatott A tavasz ébredésében és a Jolanta cipőjében.

Horti Lilla
Horti Lilla
Fotó: Valuska Gábor

2012-ben első helyezést ért el az Országos Szakmai Énekversenyen, második díjat kapott a III. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen nyújtott teljesítményéért, a 22. Nemzetközi Ferruccio Tagliavini Énekverseny második kategóriájában pedig első helyezést ért el. 

Molnár Ágnes

Hangfaj: Szoprán


Születési idő: 1986. február 10.

2008-ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Nádor Magda és Harazdy Miklós növendékeként 2013-ban szerzett ének-művész mesterdiplomát, emellett pedig számos mesterkurzuson vett részt Marton Éva, Hamar Júlia, Nicholas Clapton és Sass Sylvia vezetésével.

Molnár Ágnes
Molnár Ágnes

Repertoárján olyan szerepeket találhatunk, mint Papagena a Varázsfuvolából, Zerlina a Don Giovanniból, vagy épp Susanna a Figaro házasságából. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház művésze.

Nagy Johanna


Hangfaj: Szoprán

Születési hely: 1992. május 11.

2010-ben nyert felvételt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának előadóművészet alapszak-klasszikus ének szakirányára. Egyetemi alapszakos évei alatt Kertesi Ingrid és Kiss B. Atilla voltak a tanárai, majd az operaének mesterképzést Tokody Ilona tanítványaként fejezte be. Jelenleg az énekművész tanárképzést végzi, Bazsinka Zsuzsanna növendékeként.

Nagy Jonhanna
Nagy Jonhanna
Fotó: Biczó Fruzsina

Részt vett többek között Marton Éva, Jevgenyij Nyesztyerenko, Berislav Jerkovich, Andrejcsik István, Meláth Andrea mesterkurzusain. A Pécsi Nemzeti Színház Mesés Opera sorozatában több alkalommal is színpadra lépett. A 2014 májusában a horvátországi Eszéken megrendezett II. Nemzetközi Lav Mirski Énekversenyen első helyezést ért el.

Sellei Etelka


Hangfaj: Szoprán

Születési idő: 1990. május 14.

Zenei tanulmányait előbb hegedűn majd zongorán kezdte meg, majd 2009-ben elvégezte a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Magánének szakját, László Szilvia növendékeként. 2010 óta a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem Ének szakos hallgatója, jelenleg posztgraduális képzésben vesz részt.

Sellei Etelka
Sellei Etelka

Két alkalommal is különdíjjal jutalmazták teljesítményét a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen, a Gregor József Énekversenyen pedig első helyezést ért el 2009-ben. Repertoárján olyan műveket találhatunk, mint Mozart Varázsfuvolájából Pamina, a Don Giovanni Donna Elvirája, vagy Purcell Dido és Aeneasából Dido.

Vincze Klára


Hangfaj:
 Szoprán

Születési idő: 1985. augusztus 7.

A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése után 2007-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének szakára, ahol előbb Andrejcsik István, majd Marton Éva növendékeként 2014-ben operaének-művész diplomát szerzett. 2008-ban részt vett Marton Éva énekkurzusán Reichenauban. 2005-ben az Ádám Jenő Országos Énekversenyen, majd 2008-ban az Erkel Ferenc Gyulai Nemzetközi Dal- és Áriaversenyen ért el első helyezést.

Vincze Klára
Vincze Klára

Repertoárján olyan szerepeket találhatunk, mint Cecília a Csárdáskirálynőből, Rossini Hamupipőke című művének címszerepe, Santuzza Mascagnini Parasztbecsületéből, Donna Elvira a Don Giovanniból, Fricka Wagner Walkürjéből és Vénusz a Tannhäuserből.