György

Négy magyar versenyző a Marton Éva Énekverseny középdöntőjében

2016.09.22. 12:55

Programkereső

A ma 15.00 órakor kezdődő forduló az élő internetes közvetítésnek köszönhetően akár otthonról is követhető.

A Marton Éva vezette nemzetközi zsűri ítélete alapján összesen huszonhét versenyző jutott tovább a szeptember 20-án és 21-én megrendezett elődöntőkből.

A tavasszal lebonyolított online válogató alapján kiválasztott 72 indulóból 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával az első fordulóban.

A szeptember 22-én 15.00 és 19.00 órai kezdettel a Zeneakadémia Solti-termében megrendezendő középdöntőbe továbbjutott 27 énekesnek két újabb operarészlettel kell a zsűri és a közönség elé állniuk, köztük Erdős Attilának, Horti Lillának, Molnár Ágnesnek és Sellei EtelkánakA forduló eredményét csütörtök éjszaka teszik közzé a szervezők a verseny honlapján.

zeneakade ümia II. Nemzetko łzi Marton E üva E ünekverseny - Elo
Fotó: Fazekas István
A versenyzők életrajza és műsora  ide kattintva  tekinthető meg, az élő közvetítés pedig  ezen az oldalon  lesz követhető. 

A döntőbe jutó versenyzők két további áriát adnak majd elő immár zenekari kísérettel a Zeneakadémia Nagytermében szeptember 24-én, szombaton este hattól. Minden döntős két alkalommal lép színpadra, majd a második félidőt követően a zsűri a helyszínen meg is hozza döntését. A Nagydíjat, az első három helyezett elismeréseit és a közönségdíjat a döntő közönsége előtt adja át Marton Éva a legkiválóbbaknak. Az oklevelek és a különdíjak kiosztására a másnap, szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten kerül sor, melynek műsorát a döntőn elhangzó számokból állítja össze a zsűri.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5.000 eurós különdíjat ajánlott fel.