Júlia, Rita

Primadonnák figyelem!

2016.09.23. 11:44

Programkereső

Komárom Város Önkormányzata és a Komáromi Városi Művelődési Központ Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt a Budapesti Operettszínház együttműködésével meghirdeti a 10. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett – buffó páros kategóriában.

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 25.

A verseny fővédnöke: Komárom Város polgármestere

A verseny meghirdetője és védnöke: Komárom Város Önkormányzata

Szervezője: Komárom és Vidéke Célalap, valamint a Komáromi Városi Művelődési Központ

A verseny koprodukciós partnere: a Budapesti Operettszínház

A verseny célja: Az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése

A versenydarabok műfaja: klasszikus operett

Kategóriák:

Szóló:

 • 1. primadonna (drámai és lírai szoprán)
 • 2. bonviván (hőstenor és lírai tenor)

Páros:

 • 3. szubrett-buffó

A verseny helyszíne:

 • I. forduló(elődöntő) – nemzeti selejtezők világszerte – 2016 szeptember 25. – október 10-ig.
 • II. forduló (középdöntő) – Komáromi Városi Művelődési Központ, Szlovákia – október 22
 • III. forduló (döntő) – Komáromi Városi Művelődési Központ, Szlovákia – október 23
 • Gálaest – Budapesti Operettszínház – október 24 – a Magyar Operett Napja

Az időpontja: 2016. október 21-24.

A jelentkezés feltételei: Részletes szakmai életrajz, egész alakos fotó, jelentkezési lap hibátlan kitöltése. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel.

Korhatár:

 • Nők – 18-30 év
 • Férfiak– 18-35 év

A jelentkezés menete: az érdeklődők jelentkezési nyomtatványt letölthetik a www.operetta-competition-lehar.sk weboldalról. A részvételi díj 70,- eur, melyet két részletben kell a befizetni. Az első részlet 20,- eur, melyet minden versenyzőnek a válogató helyszínén kell fizetni a válogatót rendező fél számára készpénzben, a további 50,- eur-t pedig azoknak, akik bejutnak a II. fordulóba, a verseny helyszínén, Komáromban, készpénzben. Ez fedezi a jelentkezők szálláshelyének költségét reggelivel a II-III. forduló ideje alatt.

A nyomtatványt, a szakmai életrajzot és a fényképet ajánlott levélben kell elküldeni a:

Mestské kultúrne stredisko, Hradná 1, 945 01, Komárno, SR címre vagy e-mailben az info@operetta-competition-lehar.sk címre.

A verseny lebonyolítása:

I. forduló :

Jelentkezések értékelése, majd előválogatás meghallgatás alapján – szeptember hónap folyamán, külön értesítés után. Anyaga: egy szabadon választott ária vagy duett Lehár Ferenc műveiből és egy szabadon választott dal más szerző operettjéből.

II. forduló (Komárom városában, összesen 35-45 versenyző részére):

 • a., szabadon választott ária vagy duett előadása zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből.
 • b., szabadon választott ária vagy duett előadása zongorakísérettel, klasszikus operettekből (például J. Strauss, Kálmán I., J. Offenbach, K. Millöcker, L. Fall, F. von Suppé, Huszka J., Szirmai A., vagy a versenyző nemzeti szerzőjétől)

III.forduló ( döntő Komáromban, 4-5 primadonna, 4-5 bonviván és 3-4 páros versenyző számára):

 • a., egy-egy kötelező szám előadása Lehár műveiből (nagyzenekarral):ebben a fordulóban a primadonna és bonviván versenyzők is adnak elő duettet, a párokat a zsűri határozza meg

PRIMADONNA:

 • Paganini: Keringő, vagy Giuditta: Giuditta belépője (Meine Lippen sie Kussen so heiss), vagy
 • A mosoly országa: Liza belépője, vagy Cigányszerelem: Messze a nagy erdő

BONVIVÁN:

 • A mosoly országa: Vágyom egy nő után, vagy Friderika: Oh lányka, oh lányka, vagy Cigányszerelem: Józsi dala, vagy A mosoly országa: Egy dús, virágzó barackfa ágán

PRIMADONNA-BONVIVÁN páros:

 • A víg özvegy: Ajk az ajkon, vagy A mosoly országa: Szív-duett, vagy A mosoly országa: Tea-duett, vagy Cigányszerelem: Ilona-Józsi duettje

SZUBRETT-BUFFÓ:

 • Luxemburg grófja: Gyerünk tubicám, vagy Cárevics: Elmennék én hozzád cicám, vagy A mosoly országa: Ne félj, ne félj bolond szívem
 • b., egy szabadon választott ária vagy duett előadása nagyzenekarral, klasszikus operettekből (például J. Strauss, Kálmán I., J. Offenbach, K. Millöcker, L. Fall, F. von Suppé, Huszka J., Szirmai A., vagy a versenyző nemzeti szerzőjétől)

Minden zeneművet az eredeti hangnemben kell énekelni, mikrofon használata nélkül, eredeti nyelven, esetleg az illető anyanyelvén. A párosoknak (szubrett-táncos-komikus) minden esetben koreográfiát is be kell mutatni. A kötelező versenyművek kottaanyaga megrendelhető a Komáromi Városi Művelődési Központban. A szabadon választott művek listáját a jelentkezéskor előre meg kell nevezni.

Díjak:

A döntő résztvevői fellépnek a gálaműsorban, ahol az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:

 • A verseny fődíja: 3000,- eur (egyetelen nagydíj, mely nem kerül megosztásra, a legkiemelkedőbb teljesítémnyért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül)
 • Kategóriánkénti I. díj: 1000,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
 • Kategóriánkénti II. díj: 500,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
 • Különdíjak: értékes tárgyi jutalmak, fellépési lehetőségek.

(A zsűrinek jogában áll bármely díjat visszatartani!)

Zsűri:

A jelentkezéseket és az egyes fordulók eredményeit nemzetközi szakmai zsűri bírálja el. Az I. forduló helyszínét a jelentkező lakóhelye alapján jelöli ki a zsűri, melynek egy tagja, az általa kiválasztott szakértő kollégákkal közösen dönti el, ki jut tovább.

A II-III. Fordulóba (döntőbe) jutott versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatja, s dönt a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjait a szervezők együtt választják ki neves európai szakemberek közül: Frankó Tünde, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész; Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója; Yehonatan Carmi, zenei menedzser; Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera – operett ének szakos tanára; az ötödik zsűritag még tárgyalás alatt.