Alfréd

Alexander Roslavets nyerte a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt

2016.09.25. 15:43

Programkereső

Az egyetlen magyar versenyző, Horti Lilla a második helyet érdemelte ki.

A díjazottak

A Nagydíj mellett az I., II. és III. díj nyertesét, valamint a közönségdíjast hirdették ki szombaton késő este a Zeneakadémián tartott, a verseny honlapján élőben sugárzott döntőben. A 12 000 euróval járó I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold nyerte, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6000 eurós III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabek kapta. A közönségdíjat a nagydíjas fehérorosz versenyző érdemelte ki. Az okleveleket és a különdíjakat vasárnap a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálakoncerten adják át - olvasható a Zeneakadémia közleményében. 

Megvannak a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny díjazottjai:

Posted by Zeneakadémia on Sunday, September 25, 2016

A döntősök

Bejutott a még a döntőbe Polina Shamaeva (Oroszország), Ksenia Khovanova (Oroszország), Kim Eunhee (Dél-Korea), Azat Malik (Kazahsztán), Sylwia Olszynska (Lengyelország) és Theodora Raftis (Ciprus). A döntőben az énekesek két alkalommal léptek színpadra, a zsűri a második félidő után döntött.

A díjazottak megnevezése előtt Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, a zsűri tagja arról beszélt, hogy a második alkalommal megrendezett versenyen olyan énekeseket kerestek, akik képesek annak megvalósítására, amire Marton Éva, akinek pályája mögött hihetetlen szorgalom és rengeteg tanulás áll. Marton Éva záró beszédében mindenekelőtt köszönetet mondott a Zeneakadémiának és mindazoknak, akik segítették a verseny lebonyolítását, majd a díjak kiosztása előtt elmondta, hogy csodálatos hangokat hallott, csodálatos egyéniségeket látott ezen a szép versenyen, és volt, aki meghökkentette, mert új dolgot hozott magával. Úgy fogalmazott, a döntőbe jutott fiatalok mind kész művészek, akikre reméli sok jó vár még. Mint mondta, az élet rendje átadni a helyünket a fiataloknak és a jövőnek, de addig is építeni kell a jelent és a jövőt, dicsőséget hozni magunknak, Magyarországnak, mindenkinek a saját hazájának.

A versenyről

 A 2016 januárjában meghirdetett II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre öt kontinens huszonöt országából száznál is több művész jelentkezett. A Marton Éva vezette bíráló bizottság döntése értelmében az élő fordulókba 77 versenyző jutott tovább, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett meg Budapestre, és mérte össze tudását egy szabadon választott Liszt-dal és egy operarészlet előadásával a szeptember 20-án és 21-én megrendezett elődöntőben. A szeptember 22-i középdöntőbe huszonheten jutottak tovább, ahol két további operarészletet mutattak be. A zsűri döntése alapján a döntőbe bejutott 10 versenyző két újabb áriát adott elő a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével.

A több mint 45 ezer euró összdíjazású megmérettetés Marton Éva vezette döntőbizottságába az operavilág magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu művészeti főigazgatója; a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Honghai Ma, a pekingi Központi Zeneakadémia professzora; Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A zsűri elnöke Marton Éva, a verseny díszvendége Richard Bonynge karmester, aki néhai felesége, Joan Sutherland emlékére 5000 eurós különdíjat ajánlott fel.

  

A gála

A versenyt lezáró szeptember 25-i gálakoncerten minden döntős újra színpadra lép, majd néhány nap múlva újra láthatjuk őket, immár a televíziókészülékek előtt: a versenyről Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felkérésére az MTVA 55 perces filmet forgat, melyet a közmédia új kulturális adója, az M5 október 1-jén, a zene világnapján sugároz.