József, Bánk

Saját alkalmazottaival vattázna az Opera?

2016.09.28. 10:49

Programkereső

„Ne vegyétek át bérleteiteket” – szólítja fel a szakszervezet az Operaház dolgozóit, mivel állításuk szerint az intézmény „jogellenesen burkolt kötelezettséget ró” az alkalmazottakra a „Visszanéző” program által – írta meg az Index.

A feszültség abból adódott, hogy az Operaház a szakszervezet állítása szerint a Közalkalmazotti Tanács és a szakszervezet bevonása nélkül indította el azt a programot, amelyben dolgozóinak nyújt béren kívüli juttatásként operabérleteket. A Visszanéző néven futó programban nyolc előre megnevezett előadásra jár a két bérletet, amelyeket a dolgozó kísérővel együtt használhat fel.

A vita az önkéntességen robbant ki, a főigazgatói utasítás ugyanis kimondja:

a közalkalmazott ez irányú motivációját, elhivatottságát a MÁO a közalkalmazott minősítésekor vagy jutalmazásakor figyelembe veheti.

Az Index információi szerint a szakszervezet az ügyben konzultációt kezdeményezett, ám erre nem került sor, ezért az utasítást semmisnek tekintik. Állásfoglalásukban így fogalmaznak:

jogellenesen burkolt kötelezettséget ró a MÁO dolgozóira, hogy ritka, szabad estéik közül nyolcat áldozzanak arra, hogy az intézmény néhány, (gonosz nyelvek szerint) nehezen értékesíthető előadásán másodmagukkal megjelenve növeljék a nézőszámot.

Az Operaház nézőtere
Az Operaház nézőtere
Fotó: Adrián Zoltán, Fidelio

Az Operaház cáfolta, hogy dolgozóival akarná „felduzzasztani” az előadások nézőszámát, mint írják, erre nem szorulnak rá. A programmal arra igyekeznek ösztönözni az 1200 közalkalmazottat, művészt és munkatársat, hogy minél többször láthassák munkájuk eredményét.

Ezt a lehetőséget juttatásként kapják a kollégák, korlátozott számban. Természetesen nem kötelező élni vele, ám aki intézménye érdekében aktív, annak jutalmazási lehetőségét az Opera – mint bármely magára valamit is adó vállalat vagy intézmény – magának fenntartja

– idézik az Opera válaszát.

Az üggyel kapcsolatban lapunk is megkereste az Operaházat, amint új információink lesznek, frissítjük a cikkünket.