Hella

Nem várt jelenet az Opera '56-os sajtótájékoztatóján

2016.10.13. 17:25

Programkereső

Tizenkét különböző programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallel, hangversenyekkel és képzőművészeti kiállításokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére a Magyar Állami Operaház. Az október 13-án megtartott sajtótájékoztató végére megérkezett a próbáról a programsorozat egyik kulcsfigurája, a finn rendező, Vilppu Kiljunen, aki némi elégedetlenségének is hangot adott sajtó képviselői előtt.

A programsorozat két '56-os vonatkozású opera egy estés műsorra tűzésével veszi kezdetét. Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista alkotását a világon először mutatják be színpadi előadásként. A bánya az 1956-os magyarországi események inspirációira íródott, egy bányaomlás következtében a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra ellen lázadó közösségről. Az első színpadi változat rendezője, Vilppu Kiljunen realisztikus világot tár elénk, amely felismerhetően kapcsolódik 1956 Magyarországához.

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter
Fotó: Magyar Állami Operaház

A főbb szerepekben Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra. Az előadást Bogányi Tibor vezényli, akivel kapcsolatban Ókovács Szilveszter elmondta, hogy az ő közbenjárásával még interjút is készíthettek, az egyébként a nyár folyamán elhunyt zeneszerzővel, aki valószínűleg az egyetlen, aki egy teljes operát szentelt a magyar forradalom történéseinek. Az interjút egyébként részleteiben le is vetítik majd az előadások előtt.

A finnek is tudnak hevesek lenni
omakuva
A sajtó képviselőit ezúttal szokatlan helyszínen, az '56-os eseményeket hűen reprezentálva az Operaház bunkerszerű Trapézpincéjébe várták. A színpadhoz közel (majdnem alatta) elhelyezkedő helyiségből már az érkezéskor hallható volt, hogy zajlik még a próba, vagyis feltehetően csúszás van, hiszen nyilván nem szerveznének két eseményt annyira közeli helyre, hogy azok zavarják egymást.

Kis idő elteltével feltehetően a művészi hevület és a közelgő bemutató okozta izgalom miatt angol nyelvű üvöltözés kezdődött a színpadon, az csak a sajtós kollégák edzettségére vall, hogy nem sokan zavartatták magukat, gondolván, vagy benne van a darabban, vagy pedig: „így zajlik hát a művészi előkészítő munka.”

Végül azonban meg is ismerhették a jelenlévők a minden bizonnyal a „leghevesebb finn” címre is igényt tartó rendezőt, aki a sajtó képviselői előtt is hozta a formáját. Miután megdicsérte az Operaház épületét, több oldalról odaszúrt a dalszínháznak. Mint mondta: sem a hanyagságáról híres Olaszországban, sem pedig a szintén nemtörődömségéről ismert Oroszországban nem tapasztalt akkora fejetlenséget, mint itt, Budapesten. Felrótta azt is, hogy nem a megbeszélt időben kezdhette el a mai próbát, és a jelmezekkel sincs megelégedve, amire nem az előre megbeszélt büdzsé áll rendelkezésre. 
56

Mi mindenesetre reméljük, hogy a jövőheti bemutatóig rendeződnek a darab körül felmerült anomáliák, már csak azért is, mert ugyanazon az estén kerül bemutatásra a Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című darab is. Varga Judit első operáját ugyancsak Kiljunen viszi színre. A rendező elgondolása nyomán közös színházi keretbe kerül a két metaforikus történetet: a szemünk előtt fog felépülni és „szétesni” a színpadon látható díszlet. „A darab végén lebontunk minden falat, így a mű egy közel üres térben, a szerelem csupaszságát szimbolizálva fejeződik be” – fogalmaz. Az emblematikus Makk Károly-film alapján készült opera házaspárját Fodor Gabriella és László Boldizsár, az öregasszonyt Balatoni Éva alakítja.

A Szerelem a Magyar Állami Operaház és az 1956-os Emlékbizottság meghívásos pályázatának díjnyertes alkotása, melynek kapcsán Schmidt Mária, az Emlékbizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Opera példát mutat: ha a legnagyobb nemzeti kulturális intézmények maguk is felidézik a forradalmat, az jelentőséggel bír minden ember és a kisebb kulturális szervezetek, intézmények számára is. Nagy dolognak, fontos ügynek tartom, hogy a hatvanadik évfordulón művészeti alkotások születnek 1956-ról. Balog Zoltán miniszter úr ezért is kezdeményezte, hogy szülessen '56 tematikájához kapcsolódó kortárs opera.” A két opera egy estén összesen négy alkalommal látható az Operaházban.

Az Opera állami intézményként komoly figyelmet összpontosít az 1956-os forradalom eszmeiségének szentelt és a történelmi esemény tiszteletére szervezett eseménysorozatra. Számos programjának partnere, az 1956-os Emlékbizottság nemcsak szellemi háttérként nyújtott fontos segítséget, de a számos produkciók finanszírozását is vállalta.

A további programokról tájékozódjon az Operaház honlapjáról ide kattintva.