Edina

Szenvedélyes hangok északról a Fesztiválzenekarral

2016.12.07. 12:09

Programkereső

Nevetés nélkül nem érdemes élni! - mondja a sztárkarmester, Paavo Järvi, aki a Huffington Post kritikusa szerint nyugodtan felcsaphatna komikusnak is, ha egyszer megunná a dirigálást.

Tetőtől talpig muzsikus – munka közben nézni majdnem olyan szórakoztató, mint meghallgatni a végeredményt. Az észtek kedvencével január 12-13-14-én Budapesten is találkozhatunk, ő vezényli ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekart a Müpában.

Paavo Järvi
Paavo Järvi
Fotó: Kaupo Kikkas

A karmester hamisítatlan északi szenvedélyt varázsol Budapestre, és egy magyarországi ősbemutatóval indítja a koncerteket. Az itthoni közönség először hallhatja az ugyancsak észt Erkki-Sven Tüür Sowthewind (Ki szelet vet) című darabját.

Truls Mørk
Truls Mørk
Fotó: Morten Krogvold

A karmester szintén északról hívott hozzánk szólistát. A norvég Truls Mørk karrierje egy kullancscsípés szövődményei miatt kishíján derékba tört, de 18 hónap kihagyás után 2009-ben visszatért a koncerttermekbe. A csellóművész nem először jár Magyarországon: 2011-ben Sosztakovics I. csellóversenyét játszotta a Fesztiválzenekarral, ezúttal pedig a másodikat szólaltatja meg. A kritika szerint Mørk előtt nincsenek technikai akadályok, kifejezően és sallangmentesen játszik, tele belső feszültséggel, úgy, hogy a „hallgatónak bennszorul a lélegzete”.

A hangversenyek záródarabja Prokofjev 1947-ben írt 6. szimfóniája, amelyben a II. világháború tragédiáinak állított emléket. A zeneszerző műve alapgondolatát úgy fogalmazta meg, hogy a nagy győzelem mámorában sem szabad megfeledkezni a gyógyíthatatlan sebekről.