Gusztáv

Az AIDS-ről írt mini-operát a Faith No More billentyűse

2016.12.11. 13:52

Programkereső

Roddy Bottumot a Kraftwerk zenéje ihlette, szerzeménye az AIDS-ről alkotott vélemények, az ahhoz való viszonyulás generációs különbségeiről szól - írta meg a rollingstone.com.

A The Ride című mini-opera az Experiments in Opera (EiO) nevű non-profit operatársaság számára készült, és december 15-én mutatják be először New Yorkban. A darab két meleg férfiről szól, akik együtt bicikliznek San Fransiscótól Los Angelesig egy jótékonysági kampány miatt AIDS-betegek számára.

Roddy Bottum
Roddy Bottum
Fotó: wikipedia

Kellenek a sebhelyek, kellenek a tapasztalatok, kell az, hogy tudd, mit csináltál jól, vagy épp hol rontottad el – mondja Mike Bordin, az együttes dobosa.

"A meleg férfiak idősebb generációja, akik az AIDS-et még egy emberéletet fenyegető kórnak élték meg, a betegség lövészárkaiból segítettek barátaiknak megvívni élet-halál harcukat" - mondta Bottum. "A meleg férfiak mai generációja egy modern eljárásnak (preexpozíciós profilaxis) és a Truvada nevű antivirális szernek köszönhetően már nem egy életet veszélyeztető kórnak fogják fel a betegséget, teljesen különböző kapcsolat alakult ki. Ez számomra nagyon érdekes."

Az opera zenéjét a Kraftwerk egyik 1983-as klasszikusa, a Tour de France ihlette, ami kapcsolódik a biciklizés témájához. Azt is hozzátette, hogy számára valamiért a furulya hangzása összefügg a biciklizéssel, amit a mini-operába is beépített a szintetizátorokkal valamint dobokkal együtt. Bottum arról is beszélt, hogy mennyire érdekes, ahogyan a hosszú távú biciklizés hatással van az agyi tevékenységre, egy idő után fura dolgokat művel az emberrel - ezt is szerette volna érzékeltetni a zenével.

A The Ride című művet négy másik húszperces mini-operával együtt mutatják majd be az EiO sorozatában. Tavaly Bottum a Sasquatch: The Opera című szerzeményével vett részt az eseményen, az akkori mini-opera egy kislányról szólt, akit egy jeti kerget.