Emőke

Borsos Annamária és Kovács Zsuzsa kapta idén a Bessenyei-díjat

2017.01.24. 10:42

Programkereső

Az elismerést olyan művészeknek ítélik oda, akik nem önmagukat akarják kifejezni, hanem a művet, a feladatot, amit rájuk bíztak.

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat 2008-ban alapította a hódmezővásárhelyi önkormányzat a kétszeres Kossuth-díjas színművész emlékére. Az elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki. Borsos Annamária zongora-művésztanár és Kovács Zsuzsa színművésznő a magyar kultúra napján, január 22-én megrendezett ünnepségen vehette át az elismerést Bessenyei Ferenc özvegyétől, B. Élthes Esztertől és Almási Istvántól, Hódmezővásárhely polgármesterértől.

Az elmúlt kilenc évben olyanok kaphatták meg a díjat, akik szeretett férjem hitvallása szerint éltek, dolgoztak. Olyan művészeknek ítélik oda, akik nem önmagukat akarják kifejezni, hanem a művet, a feladatot, amit rájuk bíztak

– mondta B. Élthes Eszter.

Boros Annamária és Kovács Zsuzsa
Boros Annamária és Kovács Zsuzsa
Fotó: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Borsos Annamária ötéves korától zongorázik, azt követően döntött véglegesen a zenei pálya mellett, hogy középiskolás korában kétszer is aranyérmet nyert a gyulai Erkel-diákünnepségen. Pedagógiai és művészi munkája 1973 szeptemberében Csongrádon indult. Öt esztendő után tért vissza szülővárosába, ahol 38 éve tanítja a zongorista növendékeket. Pedagógiai és művészi munkájáért számos elismerést és kitüntetést kapott, köztük zongorakíséretért és tehetséggondozásért 2008-ban a Péczely Attila-díjat.

Kovács Zsuzsa a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban Debrecenbe szerződött, majd két év múlva Szegeden folytatta pályáját. Tehetségét Vámos László rendező is felismerte, aki 1968-ban a Budapesti Operettszínházhoz szerződtette, amelynek a mai napig tagja. Az operettirodalom szinte valamennyi szubrett-szerepét megkapta, emellett számos musicalben is láthatta a közönség. A Hegedűs a háztetőnben Bessenyei Ferenc partnereként Tevje második lányát, Hodelt alakította. Rendezőként is sikereket aratott. Munkásságát a többi közt Jászai Mari-díjjal ismerték el, színpadi pályafutásának ötvenéves jubileuma alkalmából, 2010-ben pedig megkapta Budapesti Operettszínház Életműdíját.