Konstantin

A Tinder az új romantikus opera színhelye

2017.04.09. 16:34

Programkereső

Háború, halálos szerelem és önfeláldozás helyett Starbucksban töltött randi az opera témája. Ráadásul alig hosszabb 11 percnél és YouTube-on elérhető, hogy ne kelljen megerőltetnie magát a lusta fiataloknak. Bezzeg Monteverdi idejében!

A Tinder egy okostelefonokra tervezett társkereső alkalmazás, amely gyors egymásutánban dobja fel a profilokat. A felhasználó balra vagy jobbra pöckölheti a képeket attól függően, hogy tetszik-e neki az illető. Ha mindketten „lájkolják” egymást, indulhat a chatelés, és ha ez is jól megy, a személyes találkozás. El lehet képzelni, milyen felszínes dolog így társat keresni, de mindig csábító a gondolat:

lehet, hogy Tinderen van életed párja.

Vagy az az ember, akivel találkozol, és másnap már nem látod többet.

Erről szól a Connection Lost (Megszakadt kapcsolat) című opera. A videó rendezője Adam Taylor, a rövid zenemű szerzője Scott Joiner, és a főszerepet is ő énekli. A történetben egy kalandra éhes ifjú online flörtöl, egészen addig, míg le nem merül a telefonja. Arról nem esik szó, hogy miért nem tölti fel, az opera csattanós poénnal végződik. Casanovánk egy sötét szobában, egy kényelmes fotelben fetreng egy szál alsógatyában, miközben csinos hölgyeknek csapja a szelet.

„Őszintén szólva mindketten használjuk a Tindert, és megosztjuk egymással a fura sztorikat, amik történtek velünk. Amikor elhatároztuk, hogy csinálunk egy operafilmet közösen, felbukkant a Tinder ötlete, és tudjuk, hogy ez egyben a legjobb és legrosszabb ötlet, ami lehet. Eléggé kontextuson kívüli, mindenben az ellenkezője annak, amit egy operától várnánk” – mondta Joiner.

A milleniumi generációnak persze még ez a 11 perc is túl hosszú. „Megpróbáltam megmutatni egy-két embernek, de

amikor meglátták, hogy 11 perces a videó, nem nagyon akarták megnézni.

Rájöttem, hogy 3 perces tartalmakhoz vannak szokva. Sokan közülük nem is tudják, mi az az opera.”

Hát nem felháborító?