György

Újjászületik az opera Miskolcon

2017.05.30. 09:41

Programkereső

Június 16-25 között Miskolcon, a Bartók Plusz Opera fesztiválon a műfaji határokat feszegető, az új, mindenki számára szerethető és szórakoztató opera kerül előtérbe.

Az opera lehet elgondolkodtató, mégis szórakoztató, sok embernek örömöt okozó játék is. Mozart ördögi tempói, Verdi hangszerelési effektjei mutatják, hogy a nagy elődök bátran nyúltak saját koruk szórakoztató zenéjéhez, hangszereihez. Mi sem egyszerűbb tehát: folytatni e nemes hagyományokat!

Az idei év mottója: „Az opera újjászületése”, így olyan darabok kerülnek színpadra, amelyek a mai kor hangján szólalnak meg. A kritikusok által musicalként, operettként, sőt vígoperaként is definiált Candide zeneszerzője Berstein. A Maria de Buenos Aires, Piazzolla tangó-operája szívet, kezet, lábat megmozgató és megdobogtató produkció. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral. Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operájában Martin Luther King kapcsán válik jogosulttá a jazz. De helyet kap a sorban egy pucciniánus opera is, az Ifjabb Butterfly egy kortárs japán zeneszerzőtől, amely a Pillangókisasszony fiának történetét meséli el.

A kiemelt hangversenyprogramban az I Musici di Roma és a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic szerepel. Fellép a berlini operaélet új sztárja, Nora Friedrichs, a kiváló orosz tenor, Mikhail Agafonov, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában vállalt szerepet. A Kodály-évforduló alkalmából a Magyar Állami Operaház vendégjátékában Kodály Székely fonó című daljátéka szerepel műsoron.

A 10 napos rendezvényen a hivatalos koncertprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, jazz, térzene, népzene és világzene szórakoztatja a közönséget.

Részletesebb információkat a Bartók Plusz Operafesztiválról a honlapjukon találhat.
Támogatott tartalom