Csilla, Noémi

A Fekete Gyémánt az Operaházban!

2017.06.09. 16:42 Módosítva: 2017-06-09 19:21:29

Programkereső

Korunk legértékesebb basszushangjának birtokosa kerüli a modoroskodást, szeret szenvedni, és kibírja humor nélkül a színpadon. René Pape, aki június 10-én hallható az Ybl-palotában, a sajtóval beszélgetett.

Ókovács Szilveszter, az Opera igazgatója szerint Pape nem egyszerűen basszista, hanem énekes. René Pape elmondta, hogy legtöbbször a basszus repertoárt énekli, de több bariton vagy basszbariton szerepet is, mint például Escamillót a Carmenből vagy Don Giovannit. A Budapesten adott műsorán többször alakított, a gálaest programjában kicserélt műsorszámokat. „Szerencsére az Operaház kiváló zenekarának nem volt problémája ezzel” – tette hozzá. Egy gálakoncerten természetesen nem lehet felépíteni azt a nagy dramaturgiai ívet, mely egy teljes operaelőadást jellemez.

Számomra ilyenkor a legfontosabb, hogy gyönyörű zenét csináljunk és örömet okozzunk vele az embereknek.

„Drezdában gyereknek lenni egyet jelentett azzal, hogy zenével és művészettel körülvéve növekedtem fel. Amikor hat-hét éves voltam, a nagymamámmal éltem, aki nagyon szerette a művészeteket, állandóan az operába járt, és elvitt engem is magával.” Pape így lett a drezdai fiúkórus tagja, hamarosan pedig a Varázsfuvolában is színre lépett mint harmadik fiú. Tizenöt-tizenhat éves volt, amikor úgy döntött, hogy az énekesi pályát választja.

„A basso cantate sztárbasszusnak csak a tragédiák maradnak. Hogy lehet bírni vígoperák nélkül?” – kérdezte Ókovács Szilveszter.

Szeretek szenvedni, és nem vagyok túl vicces a színpadon

– felelt Pape, és a választ általános derültség követte. Donizetti és Rossini operái nem igazán neki valók, mondta, persze énekelte fiatalon Basiliót, de ma már úgy gondolja, mások úgyis eléneklik sokkal jobban. „Higgyék el nekem, hogy a magánéletemben szeretem a humort, élvezem az életet. De szeretem nemcsak elénekelne, hanem el is játszani ezeket a súlyos, szomorú karaktereket.”

„Amikor egy szerepre készülök, állandóan a szerep nehéz részei járnak a fejemben, de nem lehetek egész nap az a karakter, akit este játszok. Nem lehetek állandóan II. Fülöp (Don Carlos – a szerk.) vagy Márk király (Trisztán és Izolda – a szerk.), mert nemcsak én őrülnék meg, hanem a családom is.”

A zárókoncert június 10-én este fél 8-kor lesz a Magyar Állami Operaházban, az intézmény zenekarát Jonas Alber vezényli. Az meglepetés, hogy René Pape énekel-e majd magyarul.